-
1. Isolatieplaat (ETICS)
-
2. Bepleistering (ETICS)
-
3. Lijm (ETICS)
-
4. Afdichtingsband (ten minste van het type 5-12)
-
5. Startprofiel uit PVC
-
6. Geprefabriceerd balkon met een geïntegreerde thermische onderbreking
-
7. Soepele voeg of afwerkingsprofieltje
-
8. Afdichtingsstrook (bv. EPDM)
- 9. Eventueel vlamdicht plaatmateriaal
Aandachtspunten:
- De gevelwerker gaat van start na de ruwbouwwerken en na de eventuele afdichtingswerken aan het balkon.
- Uit veiligheidsoverwegingen wordt er best in een afdichtingsstrook (8) op de balkonopstand voorzien en dit, om een bijkomende afdichting te verzekeren ter hoogte van de aansluiting van het ETICS.
- Balkons zijn over het algemeen toegankelijk. Het balkon zou dan ook bij voorkeur een opstand van 30 cm moeten vertonen zodat de aanzet van het ETICS zich minstens 30 cm boven het niveau van balkonafwerking zou bevinden. Dit beperkt het risico op vervuiling door opspattend water en beschadigingen door schokken (zoals bij de muurvoeten). Ter verzekering van de waterdichtheid is er een minimale opstandhoogte van 15 cm noodzakelijk.
- Teneinde een gebeurlijke brandvoortplanting via de gevel te voorkomen, moet men bij middelhoge en hoge gebouwen de continuïteit tussen het vlamdichte element (het uitkragende balkon) en de compartimentsvloer verzekeren. Hiertoe kan men gebruikmaken van specifiek beproefde thermischesnedeankers of in een vlamdicht plaatmateriaal (9) voorzien. Voor meer informatie hieromtrent verwijzen we naar het Buildwise Magazine 2015/1 (vroeger WTCB-Contact 2015/1).
- Het vlak van de bepleistering moet ongeveer 2 cm uitspringen ten opzichte van het vlak van de afdichtingsopstand om het van de gevel aflopende regenwater te kunnen wegleiden en de aansluiting met een startprofiel uit PVC te kunnen vergemakkelijken.
De uitvoering is vergelijkbaar met de aansluiting van een geïsoleerde sokkelplint: er wordt een voldoende dikke afdichtingsband (minimum type 5-12) tussen het startprofiel en de betonnen balkonopstand aangebracht, om de eventuele - in principe beperkte - bewegingen van het balkon te kunnen opvangen.
- De waterdichtheid van de kitvoegen tussen twee balkonelementen is uitermate belangrijk. Eventuele lekkages zullen immers een zeer grote impact op het ETICS van de onderliggende gevel hebben (terwijl deze bij spouwmuren niet noodzakelijk onmiddellijk tot schade zullen leiden). Daarom wordt er op de balkons veiligheidshalve in een (vloeibare) afdichting voorzien, al dan niet alleen ter hoogte van de voegen tussen de balkonelementen. Wanneer men het beton zichtbaar wenst te houden - en er dus geen afdichting aangebracht wordt - dan moet men in de voegen voor een reservedichting zorgen. Dit kan bijvoorbeeld door in de kopse zijden van de balkonelementen groeven aan te brengen waarin nadien een PVC-lat gestoken kan worden die voorbij het ETICS uitmondt. Men kan ook gebruikmaken van schuin geplaatste expansieve voegbanden (de grijze lijn op onderstaande afbeelding). Wanneer de voegen tussen de balkonelementen langs de onderzijde opgekit worden, dan moet men in de kitvoeg een opening aanbrengen om de drainage van eventueel infiltratiewater toe te laten (aangeduid met een pijl op onderstaande afbeelding).
- De aansluiting van het ETICS tegen de onderzijde van het balkon gebeurt eveneens met behulp van een voldoende dikke afdichtingsband (ten minste van het type 5-12) tussen de isolatie en het balkon.
Na het aanbrengen van de buitenbepleistering wordt deze ingesneden ter hoogte van de aansluiting met het balkon en dit, om het risico op eventuele ongewenste scheurvorming te beperken. Het is aan te raden om in een soepele voeg (gevelkit) te voorzien ter hoogte van de aansluiting tussen de onderzijde van het balkon en de buitenbepleistering (deze taak valt meestal niet onder de bevoegdheid van de gevelwerker). Men kan ook gebruikmaken van specifieke aansluitprofieltjes (zonder gevelkit).
In aanwezigheid van uitgewassen beton langs de onderzijde van het balkon wordt deze aansluiting fel bemoeilijkt.