Sarking: dakvoet met keperverhoging (aansluiting op een volle muur met isolatie langs buiten)

Terug naar : bouwdetails

  • 1. Afb. 1 : Dakvoet van een sarkingdak met keperverhoging - Aansluiting met een volle muur

    Legende

    1. Luchtscherm
  • 2. a. Horizontale hulpkepers
    2. b. Overstekende hulpkeper
  • 3. Steunlat
  • 4. Muurplaat
  • 5. Luchtdichte aansluiting
  • 6. (Eventueel) ETICS
  • 7. Thermische isolatie
  • 8. Bestaande keper
  • 9. Gootklos
  • 10. Bekleding van de boordplank die een druiplijst vormt

De voorliggende detailfiche heeft betrekking op een dak zonder oversteek waarvoor men een oversteek wenst te creëren om de latere isolatie langs de buitenzijde van de gevel te vergemakkelijken. Het geval van een bestaande oversteek met kepers komt aan bod in de detailfiche 1.2. Deze oplossing impliceert de aanwezigheid van een boordplank met grotere hoogte. Het geval waarbij de gevel langs binnen geïsoleerd wordt, wordt op zijn beurt behandeld in de detailfiche 1.4. Voor gevallen waarbij de stedenbouwkundige reglementeringen stellen dat de hoogte van de goot niet gewijzigd mag worden, verwijzen we naar de detailfiche 1.5.

Voor wat betreft de mogelijkheden om de renovatiewerkzaamheden te faseren en de algemene prestatiecriteria voor het detail (waterdichtheid, stabiliteit, thermische isolatie, luchtdichtheid en regenwatervoer) verwijzen we de lezer naar de TV 294 en de TV’s 195, 240, 251, 255, 270 en 274.

Renovatiestrategie

- De goede coördinatie van de gevel- en dakwerken is van essentieel belang. De gevelwerken starten doorgaans na de uitvoering van de dakwerken.

- Na de demontage van de dakbedekking kan men de continuïteit van de luchtdichtheid tussen de binnenafwerking en de muurplaat beoordelen. Deze luchtdichtheid kan verbeterd worden door een expansief schuim (nr. 5 op afbeelding 1) te injecteren. Deze handeling vergt een voorafgaandelijke ontstoffing. Er kunnen ook nog andere producten gebruikt worden (vloeibare afdichtingen, kleefband ...). Het is overigens mogelijk om het luchtscherm aan te sluiten aan de buitenzijde van de gevel indien deze laatste voorzien is van een luchtdichte afwerking (bv. een cementgebonden bepleistering).

- Een keperverhoging kan uitgevoerd worden in één of twee lagen in functie van de aan te brengen isolatiedikte. Dit laat toe om een dakoversteek te creëren waar er oorspronkelijk geen was. In het getoonde voorbeeld wordt de keperverhoging gevormd door een laag die loodrecht op de bestaande kepers geplaatst wordt en waarop elementen parallel met de bestaande kepers aangebracht worden.

- Indien het luchtdichtheidsmembraan niet aangebracht wordt op een bebording of beplanking, maar rechtstreeks op de kepers, dan moet er bijzondere aandacht besteed worden aan de zorgvuldige vastschroeving van de tengellatten in de kepers bij de plaatsing van de dakbedekking om de doorboring van het naastliggende dampscherm te vermijden.

- In het voorliggende geval wordt het door het onderdak opgevangen water afgevoerd achter de goot. De boordplank wordt voorzien van een bekleding die een druiplijst vormt (nr. 10 in afbeelding 1) om een te sterke bevochtiging van de plank tegen te gaan en het van de gevel stromende water weg te leiden. Een dergelijke uitvoering is afgeraden bij daken die sterk blootgesteld zijn aan de regen (open terrein, hoog dak of dak met een geringe helling …) (zie het Buildwise-artikel 2021/04.02).

- Het strekt tot aanbeveling om tussen de boordplank en de goot in een opening van minstens 15 mm breed te voorzien teneinde de luchtcirculatie onder de dakbedekking te bevorderen. Om te vermijden dat er ongedierte in het dak zou binnendringen, raden wij aan om deze openingen en de ruimte die gevormd wordt door de eventuele welving van de dakpannen af te dichten met behulp van roosters of kammen.

Fasering

Omwille van technische en budgettaire redenen is het doorgaans beter om het dak te isoleren vóór de gevels. Dit laat toe om:
- de coördinatie van de werken te vergemakkelijken en de risico’s die gepaard gaan met de plaatsing van het ETICS of de gevelbekleding te beperken. Het is immers niet evident om de uiteindelijke positie van de aansluiting tussen de gevelisolatie en de toekomstige dakisolatie te voorspellen
- grotere energiebesparingen voor toekomstige gebruikers te bereiken.

Isolatie van het dak vóór het isoleren van de gevel

Indien men eerst het dak isoleert en in een latere fase overgaat tot de isolatie van de muur langs de buitenzijde:
- dan dient men zich ervan te vergewissen dat de thermische isolatie van het dak achteraf aangesloten kan worden op de isolatie van de gevel. In functie van de globale nagestreefde prestatie dient men in een voldoende grote oversteek te voorzien om de latere plaatsing van het ETICS of de gevelbekleding te waarborgen.

Isolatie van de gevel vóór het isoleren van het dak

In dit geval moet het dak vóór de start van de werken voorzien zijn van een oversteek.

Indien men eerst de muur isoleert en in een latere fase overgaat tot de isolatie van het dak:
- dan dient men vóór de start van de gevelisolatiewerken te controleren of de muur droog genoeg is en er zich geen infiltraties vanuit het dak kunnen voordoen
- dan dient men zich ervan te vergewissen dat de thermische isolatie van de gevel achteraf aangesloten kan worden op de isolatie van het dak.

1572_JPG1_20250110.jpg
1572_JPG2_20250110.jpg
1572_JPG3_20250110.jpg

Gerelateerde bouwdomeinen:

Hellende daken

Gerelateerde bouwdetails

Gerelateerde publicaties