De voorliggende detailfiche heeft betrekking op de isolatie van een dak volgens het sarkingprocedé met een aansluiting op een geïsoleerde spouwmuur. Als er geen isolatie aanwezig is in de spouw, dan is het aanbevolen om deze laatste na te isoleren en eventueel de gevelisolatie aan te vullen.
Indien er op basis van een volledige audit van het gebouw een renovatieplan opgesteld kan worden dat toelaat om een specifiek primair energieverbruik van minder dan 100 kWh/m².jaar te bereiken zonder aanvulling van de bestaande gevelisolatie, dan is het creëren van een dakoversteek niet verplicht. Een dakoversteek blijft niettemin altijd nuttig.
Voor wat betreft de mogelijkheden om de renovatiewerkzaamheden te faseren en de algemene prestatiecriteria voor het detail (waterdichtheid, stabiliteit, thermische isolatie, luchtdichtheid en regenwatervoer) verwijzen we de lezer naar de TV 294 evenals naar de TV’s 195, 240, 251, 255, 270 en 274.
Renovatiestrategie
De goede coördinatie van de gevel- en dakwerken is van essentieel belang. De gevelwerken starten doorgaans na de uitvoering van de dakwerken.
- Na de demontage van de dakbedekking kan men de continuïteit van de luchtdichtheid tussen de binnenafwerking en het luchtscherm van de dakopbouw beoordelen. De aanwezigheid van een betonnen ringbalk laat toe om een aansluiting te creëren die luchtlekken vermindert.
Bij gebrek aan een ringbalk is het mogelijk om de luchtdichte aansluiting tot stand te brengen ter hoogte van de muurplaat. Indien er in dit geval een opening tussen de muur en de binnenafwerking aanwezig is (nr. 11 op afbeelding 1), dan kan de luchtdichtheid verbeterd worden door een expansief schuim tussen beide elementen te injecteren. Deze handeling wordt voorgesteld in de detailfiches 1.1 en 1.2 (zie hoofdstuk 4). Het luchtscherm van het dak wordt vervolgens aangesloten op de ringbalk.
- Een keperverhoging kan uitgevoerd worden in één of twee lagen in functie van de aan te brengen thermische-isolatiedikte. In het hier voorgestelde geval wordt de keperverhoging gevormd door een laag die loodrecht op de bestaande kepers geplaatst wordt en waarop vervolgens elementen parellel met de bestaande kepers aangebracht worden.
De aanwezigheid van de keperverhoging laat toe om:
- de verticale en horizontale drukken op te nemen
- een redelijk fijne boordplank te behouden in vergelijking tot een voetbalk (zie de detailfiche 1.2)
- een dakoversteek te creëren indien er aanvankelijk geen was (continuïteit met een eventuele na-isolatie van de gevel langs de buitenzijde).
De keperverhoging kan vervangen worden door een voetbalk indien er reeds een keperoversteek aanwezig is. De keuze voor deze oplossing zal echter een invloed hebben op de esthetiek, omdat ze de aanwezigheid van een boordplank met grotere hoogte impliceert (zie de detailfiche 1.2).
- Er wordt een houten element op de rand van de muurplaat vastgemaakt. Dit laat toe om een nieuwe gootklos te bevestigen zonder deze laatste in de ringbalk te moeten inwerken.
- Indien het luchtdichtheidsmembraan niet aangebracht wordt op een bebording of beplanking, maar rechtstreeks op de kepers, dan moet er bijzondere aandacht besteed worden aan de zorgvuldige vastschroeving van de tengellatten in de kepers bij de plaatsing van de dakbedekking om de doorboring van het naastliggende dampscherm te vermijden.
- Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een soepele, ingeblazen of gespoten isolatie, dan moeten er houten vakken bovenop de bestaande kepers aangebracht worden. Wanneer de isolatie ingeblazen of gespoten wordt, dan is het aangeraden om te kiezen voor een stijf onderdak of om de nodige maatregelen te treffen zodat het onderdak naar omhoog geduwd zou worden (zie Buildwise-artikel 2021/04.06).
Fasering
Omwille van technische en budgettaire redenen is het doorgaans beter om het dak te isoleren vóór de gevels. Dit laat toe om:
- de coördinatie van de werken te vergemakkelijken en de risico’s die gepaard gaan met de plaatsing van het ETICS of de gevelbekleding te beperken. Het is immers niet evident om de uiteindelijke positie van de aansluiting tussen de gevelisolatie en de toekomstige dakisolatie te voorspellen
- grotere energiebesparingen voor de toekomstige gebruikers te bereiken.
Isolatie van het dak vóór het isoleren van de gevel
Indien men eerst het dak isoleert en in een latere fase overgaat tot de isolatie van de muur langs de buitenzijde:
- dan dient men zich ervan te vergewissen dat de thermische isolatie van het dak achteraf aangesloten kan worden op de isolatie van de gevel. In functie van de globale nagestreefde prestatie dient men in een voldoende grote oversteek te voorzien om de latere plaatsing van het ETICS of de gevelbekleding te waarborgen.
Isolatie van de gevel vóór het isoleren van het dak
Indien men eerst de muur isoleert en in een latere fase overgaat tot de isolatie van het dak:
- dan dient men vóór de start van de gevelisolatiewerken te controleren of de muur stabiel is en er zich geen infiltraties vanuit het dak kunnen voordoen
- dan dient men zich ervan te vergewissen dat de thermische isolatie van de gevel achteraf aangesloten kan worden op de isolatie van het dak. Deze operatie zal eenvoudiger zijn indien het daktimmerwerk reeds voorzien is van een oversteek of een dakgoot.