Sarking: dakvoet (renovatie met behoud van de kroonlijst)

Terug naar : bouwdetails

Referentienummer:
1576
Publicatiedatum:
10-01-2025
Bouwelementen:
Draagstructuur:

  • 1. Afb. 1 : Bestaande situatie
  • 1. Luchtscherm
  • 2. Afb. 2 : Sarkingdak met behoud van een bestaande bakgoot

    Legende

    1. Luchtscherm
    2. Voetbalken
  • 3. Voetplanken
  • 4. Muurplaat
  • 5. Afdichtingsschuim
  • 6. Thermische isolatie
  • 7. Bestaande keper
  • 8. Oversteek van de dakbedekking

Deze fiche heeft betrekking op een dak dat voorzien is van een goot waarvan men de positie niet wenst te wijzigen, bijvoorbeeld omwille van stedenbouwkundige redenen. Deze technische oplossing laat toe om de dichtheid en de duurzaamheid van het detail te waarborgen, maar gaat wel gepaard met een aantal nadelen:
- ze leidt tot een aanzienlijk hoogteverschil tussen de goot en de dakbedekking, wat overstromingen en spatwater kan teweegbrengen
- om dit hoogteverschil te maskeren, wordt er gebruikgemaakt van elementen uit zink. Deze springen sterker in het oog dan de gebruikelijke uitvoeringen, wat als esthetisch storend ervaren kan worden
- ze laat niet toe om een goede continuïteit van de thermische isolatie tussen het dak en een isolatie langs de buitenzijde van de gevel te waarborgen. In dit geval zal er dus een koudebrug blijven bestaan, tenzij deze techniek gecombineerd wordt met een isolatie langs de binnenzijde van de gevel waarbij rekening gehouden wordt met de regel van de meter van de minste warmteweerstand (zie Buildwise-artikel 2015/01.02).

Voor wat betreft de mogelijkheden om de renovatiewerkzaamheden te faseren en de algemene prestatiecriteria voor het detail (waterdichtheid, stabiliteit, thermische isolatie, luchtdichtheid en regenwatervoer) verwijzen we de lezer naar de TV 294 evenals naar de TV’s 195, 240, 251, 255, 270 en 274.

Renovatiestrategie

- Eens de dakbedekking gedemonteerd is, kan de continuïteit van de luchtdichtheid tussen de binnenafwerking en de muurplaat beoordeeld worden. Indien beide luchtschermen niet op elkaar verlijmd zijn, dan moet er een luchtdichte aansluiting uitgevoerd worden (met behulp van een gespoten luchtdicht schuim – zie nr. 5 op afbeelding 1). Deze handeling vereist een voorafgaandelijke ontstoffing. Ze laat eveneens toe om ongewenste luchtstromingen onder de muurplaat te vermijden.

- Vervolgens kan men het luchtscherm op de bestaande kepers aanbrengen. Aan de dakvoet dient men in de mate van het mogelijke de continuïteit met het luchtscherm van de gevel te verzekeren. In het voorliggende geval wordt deze aansluiting uitgevoerd door een luchtdichte verbinding met de muurplaat.

- Deze aansluiting met de muurplaat moet afgedekt worden door een langs buiten aangebrachte isolatie om de vorming van een dauwpunt op de muurplaat te vermijden.

- Er wordt een voetbalk aangebracht aan het uiteinde van de kepers. Deze wordt uitgevoerd in één of twee lagen in functie van de aan te brengen thermische-isolatiedikte (zie detailfiche 1.2 voor meer informatie). De voetbalk laat toe om het verglijden van de isolatieplaten en de dakbedekking te vermijden. De voetbalk wordt gevormd door een op de bestaande kepers geplaatste laag die een element loodrecht op de bestaande kepers ondersteunt (zie nr. 2 op afbeelding 1).

- De correcte afvloeiing van het water van de dakbedekking naar het regenwaterafvoersysteem moet gewaarborgd worden. Hiertoe dienen de aanbevelingen uit het Buildwise-artikel 2024/02.04 met betrekking tot de minimale gootbreedte en/of de plaatsing van een deflector aan de dakvoet in acht genomen worden en/of moeten er  knikpannen aan de voet van het dakschild geplaatst worden.

Fasering

Isolatie van het dak vóór het isoleren van de gevel

Indien men eerst het dak isoleert en in een latere fase overgaat tot de isolatie van de muur langs de buitenzijde:
- dan laat deze oplossing niet toe om een optimale continuïteit tussen de isolatielagen tot stand te brengen.
Er kunnen andere alternatieven overwogen worden, zoals :
- een isolatie langs de binnenzijde van de gevel: zie de detailfiche 1.4
- de vervanging van de bestaande goot: zie de detailfiches 1.1 en 1.2.

Isolatie van de gevel vóór het isoleren van het dak

Indien men eerst de muur isoleert en in een latere fase overgaat tot de isolatie van het dak:
- dan dient men vóór de start van de gevelisolatiewerken te controleren of de muur droog genoeg is en er zich geen infiltraties vanuit het dak kunnen voordoen. In de meeste gevallen zal men moeten overgaan tot een volledige diagnose
- dan dient men zich ervan te vergewissen dat de thermische isolatie van de gevel achteraf aangesloten kan worden op de isolatie van het dak
- dan zal het moeilijk zijn om de aanbevolen oplossing waarbij de dakgoot vervangen wordt toe te passen, tenzij deze techniek gecombineerd wordt met een isolatie langs de binnenzijde van de gevel waarbij rekening gehouden wordt met de regel van de meter van de minste warmteweerstand.


Gerelateerde bouwdomeinen:

Hellende daken

Gerelateerde bouwdetails

Gerelateerde publicaties