Buitenafwerking terrassen

Zo pak je de 3 meest voorkomende uitdagingen bij buitenafwerking en houten terrassen aan

Werk je als schrijnwerker vaak aan houten terrassen en buitenafwerking? Dan heb je ongetwijfeld al voor technische obstakels gestaan. In deze blog gidsen we je door drie veelvoorkomende uitdagingen en leggen we je vooral uit hoe je ze aanpakt.

uitdagingen bij schrijnwerk

En wat met jouw uitdagingen bij de buitenafwerking van een terras of gevelbekleding? Zo pak je ze aan.

Bekijk de meest voorkomende uitdagingen én oplossingen bij de afwerking van een houten terras en gevelbekleding, verzameld in een praktische gids.

Uitdaging 1: "Zwarte vlekken rond de schroeven in een houten terras, wat nu?"

“Ik moet een houten terras plaatsen. Welke mechanische bevestiging (materiaal, type …) gebruik ik daarvoor het best? Een verkeerde keuze van schroeven kan namelijk leiden tot vervorming van de terrasplanken of kan het hout aantasten.” 

Vaak ontstaan er bij het gebruik van verzinkte stalen schroeven na enkele maanden zwarte vlekken op het hout. 

Zo los je het op

Die zwarte vlekken ontstaan als gevolg van corrosie van de mechanische verbindingen. Door bij het indraaien grote kracht te zetten, raakt het zinken laagje op de kop van de schroeven namelijk vaak beschadigd, wat later aanleiding kan geven tot corrosie. Duurzame houtsoorten bevatten dan weer stoffen die non-ferrometalen kunnen aantasten. We raden je dan ook aan om altijd roestvrijstalen schroeven te gebruiken en bij voorkeur met voorgeboorde planken te werken. 

Toch vlekken? Je kunt ze achteraf wegwerken met een oxaalzuuroplossing van 100 tot 200 g/l water. Zwarte vlekken op terrassen zijn niet altijd het gevolg van corrosie van schroeven. Soms zijn er ook andere oorzaken, zoals: 

  • kleine ijzerdeeltjes, bijvoorbeeld afkomstig van laswerken aan een balustrade, die in contact komen met vocht en oxideren.
  • nathoutboorders (kevers) die donkere putjes in het hout (zwarte wormsteken) veroorzaken.  Deze keversoorten komen voor in staande bomen en in pas gevelde stammen, vooral bij tropische houtsoorten. Eenmaal het hout gedroogd is, tasten deze beestjes het niet meer aan. De putjes hebben geen invloed op de duurzaamheid of de mechanische eigenschappen van het hout.
  • blauwschimmel die vooral optreedt op schaduwrijke plaatsen met een hoge vochtigheid.

 

Meer weten? 

Uitdaging 2: Een houten gevelbekleding bevestigen

“Ik ga een houten bekleding aanbrengen op een langs buiten geïsoleerde gevelmuur. Wat moet ik doen om te vermijden dat de bekleding te veel vervormt?” 

Schroeven in voorgeboorde gaten van de bekleding draaien kost behoorlijk wat moeite. Door met een pneumatische hamer gladde spijkers in het hout te slaan, kun je veel tijd besparen. Maar zijn gladde spijkers wel aan te raden voor deze toepassing? 

 

De juiste aanpak

We raden gladde spijkers en nietjes met een diameter van minder dan 3 mm af. Door de bewegingen van het hout hebben die namelijk de neiging om gedeeltelijk terug los te komen. Blijven de bevestigingen zichtbaar, gebruik dan spijkers of schroeven met een vorm die loskomen van de bekleding verhindert, zoals ringnagels, kerfnagels of getorste nagels

Behalve de keuze van het juiste bevestigingsmateriaal zijn ook ventilatie aan de achterzijde van de bekleding, de houtsoortkeuze en het initieel massavochtgehalte cruciaal om het risico op vervorming te beperken. 

Meer weten? 

Uitdaging 3: "Is er een regenscherm nodig achter een gevelbekleding in houten latwerk?"

“Ik heb een gevel bekleed met een houten buitenbebording met open voegen. Meer dan een jaar later belt de klant mij op om te zeggen dat hij problemen heeft met insijpelend vocht aan zijn gevel.” 

Achter de gevelbekleding moet je een regenscherm voorzien. Het is cruciaal dat je die barrière tegen water perfect plaatst. Dat geldt nog meer bij een gevelbekleding met open voegen die zwaar belast wordt door slagregen. 

 

De oplossing

Plaats het regenscherm zonder onderbreking tegen de isolatie langs de zijde van de luchtspouw. Het regenscherm moet water- en winddicht zijn, maar ook dampdoorlatend (μd- of sd-waarde < 0,5 m). Bij een opengewerkte houten gevelbekleding moet het regenscherm ook bestand zijn tegen UV-straling, vorst en wind om vroegtijdige slijtage te voorkomen. 

Let erop dat je ook de aansluitingsdetails perfect waterdicht uitvoert. Hoe je dat doet, vind je in onze DETAILS-databank. 

Is het regenscherm niet correct geplaatst? Demonteer dan waar nodig gedeeltelijk de houten bekleding en pas dit aan. 

 

Meer weten?