Akoestiek: wie niet horen wil, moet bij Buildwise zijn!

Akoestiek is een moeilijk onderwerp. Wist je dat er geschikte producten en technieken zijn voor elk bouwberoep (algemene aanneming, ruwbouw, installateurs, schrijnwerkers, vloerders…)? Hieronder vind je per vakgebied de relevante informatie over zowel ontwerp- als installatierichtlijnen. Zo maak jij de juiste keuzes en kan je aan de akoestische prestatienormen voldoen.

Het ABC van de bouwakoestiek

Wie graag begint bij het begin, vindt heel wat informatie op de pagina bouwakoestiek. Je vindt er een overzicht van de verschillende mogelijke geluidsproblemen, de normen rond akoestiek, en een hele reeks tools die je het leven gemakkelijker maken! 

Ben je eerder visueel ingesteld, dan kun je hier een korte video bekijken over de basisprincipes van de bouwakoestiek. 

Architecten, algemene aannemers en projectontwikkelaars: elk detail is belangrijk!

De recente TV 281 behandelt de akoestische isolatie van woongebouwen (appartementen en rijwoningen). Ze beschrijft voor meer dan 80 bouwconcepten (zoals een draagconstructie van gewapend beton en metselwerk van calciumsilicaatblokken) muurdiktes, de prestaties van akoestische lagen die onder dekvloeren worden gelegd en andere maatregelen die nodig zijn om aan de criteria van de norm te voldoen. De TV bevat ook uitvoeringsrichtlijnen die je helpen bij het bereiken van de gewenste resultaten. 

De video "Technische Voorlichting 281" geeft je meer informatie over hoe je akoestiek kan integreren in je bouwontwerpen.

Een ontoereikende contactgeluidsisolatie tussen boven elkaar gelegen appartementen probeer je natuurlijk altijd te vermijden, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. Voor massieve basisvloeren met zwevende dekvloer kan de laagfrequente contactgeluidsisolatie ingeschat worden met ons rekenblad, als je beschikt over een meetrapport van de contactgeluidsisolatieverbetering.

Ga naar de pagina 'Bouwakoestiek' en scroll naar ‘Rekenblad – Laagfrequente contactgeluidsisolatie’.

Stukadoors: gedaan met burengerucht!

“Ik heb last van de TV van de buren”. “Ik hoor de hakken van de bovenbuur!” Klinkt bekend? Het is maar één van de vele uitdagingen waarmee de stukadoor te maken krijgt. Gelukkig zijn er oplossingen.

Schrijnwerkers en glazeniers: een cruciale rol bij het voorkomen van akoestische overlast!

De Buildwise Tool gevelisolatie laat je toe correct verschillende gevelelementen (vensters, ventilatieroosters...) te kiezen om zo tot een voldoende gevelgeluidsisolatie te komen en buitenlawaai te beperken. Ga naar de pagina 'Bouwakoestiek'en scroll naar Rekentool – Gevelgeluidsisolatie’.

Meer informatie:

Installateurs: hoor wat klopt daar, kinderen?

Webinars

Nog vragen? Neem contact op met ons Help Center  

Nog niet helemaal duidelijk? Maak gebruik van onze online ondersteuning. Onze ingenieurs staan steeds ter beschikking voor technisch advies.