De bouw- en renovatieprojecten waarvoor algemene aannemers worden ingeschakeld zijn vaak vrij complex. Werken via onderaanneming is zowat de regel. Het is daarbij cruciaal om vóór aanvang de haalbaarheid van het project correct in te schatten en het werk van verschillende vakmensen goed op elkaar af te stemmen. In deze blog zetten we enkele aandachtspunten op een rijtje.
Wat aannemers ons vertellen over onderaanneming
“We zijn allemaal zelfstandigen, maar werken wel samen. Voor de klant is het belangrijk dat er één aanspreekpunt is. En de persoon die het werk binnenhaalt, is de projectleider. Die moet altijd op de werf zijn”
“Architecten laten de vloerplaat van binnen meestal gewoon doorlopen omdat klanten bij deuren liever geen ‘opstuk’ naar het dak willen. Maar ik moet wel vermijden dat er lekken ontstaan. Het zou mijn leven veel makkelijker maken als ik me daarvoor op referentiedetails kon baseren”
“De technieken die wij gebruiken voor lekdetectie en -preventie zijn nog niet zo bekend. Zelfs architecten kennen ze vaak nog niet. En dan zie je in lastenboeken nog verouderd advies staan”
“Als aannemer moeten wij ervoor zorgen dat alles in orde is. De klant verwacht sleutel-op-de-deur, dus wij worden de eindverantwoordelijken”
Even schetsen …
Projectcoördinatie is een belangrijk aspect van het werk van een algemene aannemer, zowel vóór als tijdens de werken. Hoewel je het als aannemer meestal erg druk hebt, is het toch essentieel om tijd te maken om een project vooraf correct in te schatten. Enkel na een grondige analyse kun je een realistische offerte opmaken.
Tijdens het project staat de hoofdaannemer in voor de coördinatie van de werkzaamheden van de verschillende onderaannemers. Het is daarbij belangrijk om dezelfde ‘taal’ te spreken als de partners met wie je samenwerkt, zoals het architectenbureau. Om tot een realistische overeenkomst te komen, is het cruciaal dat iedereen elkaar goed begrijpt.
Maar ook technisch moet je als algemeen aannemer heel wat coördineren. Vandaag moeten gebouwen namelijk niet alleen maar stabiel en waterdicht zijn. Ze moeten ook voldoen aan een hele reeks bijkomende eisen die niet altijd even makkelijk onderling verenigbaar zijn. Denk maar aan luchtdichtheid, thermische isolatie, brandveiligheid, akoestische eisen en toegankelijkheidseisen.
Soms is het niet evident om alle eisen met elkaar te verzoenen, zeker omdat ze allemaal strenger worden. In de ontwerp- en uitvoeringsfase moet je dus extra aandacht besteden aan de bouwdetails, zeker op de plaatsen waar je continuïteit van de eisen moet waarborgen, waar verschillende materialen en bouwsystemen die niet altijd compatibel zijn met elkaar in contact komen en waar verschillende bouwprofessionals (tegelijk of na elkaar) aan moeten werken.
Ons Advies
Algemeen
Deze documenten tonen je de weg als je gaat samenwerken via onderaanneming:
- Onderaanneming en andere samenwerkingen (Bouwunie)
- Algemene aanneming: de oplossing voor elk bouwproject (Faba)
Vóór de werken
Voor de analyse van een bestaand gebouw dat je moet renoveren, kun je gebruikmaken van onze handige tool RenoCheck. Met deze webapplicatie stroomlijn je het hele analyseproces door alle informatie over het gebouw in één digitale omgeving te verzamelen. Je kunt zowel kiezen voor een snelle als voor een gedetailleerde diagnose. Beide analyses gebeuren aan de hand van een stappenplan, zodat je niets over het hoofd ziet.
Bij een snelle diagnose beoordeel je de verschillende elementen van het gebouw, zodat je beter kan plannen welke ingrepen tijdens de renovatie voorrang moeten krijgen. Bij een gedetailleerde diagnose maak je aan de hand van een vragenlijst een volledige beschrijving van de verschillende componenten van het gebouw. RenoCheck helpt je om alle info te structureren, zodat je de problemen daarna gericht kunt aanpakken. De app maakt automatisch een overzichtelijk verslag dat je kunt delen met je medewerkers of met andere partners in het verbouwproject.
Tijdens de werken
Op de Buildwise-site vind je tal van uitgewerkte bouwdetails die tonen hoe je verschillende werken correct op elkaar laat aansluiten.
Renovatiedetails
3D-animaties
Ontdek onze digitale gids
Vandaag is de bouwsector volop in evolutie. Voor aannemers zoals jij brengt dit nieuwe uitdagingen met zich mee. Daarom sloegen we de handen in elkaar met Constructiv, Bouwunie en Faba om voor jou de gratis gids ‘Wat aannemers zélf denken over de bouwsector’ op te stellen.
Daarin schetsen we niet alleen de uitdagingen in de sector, maar reiken we je meteen ook oplossingen aan en verwijzen we je door naar tal van bronnen met nuttige informatie.