Scheidingswanden verlaagde plafonds

De 3 meest voorkomende uitdagingen bij scheidingswanden en verlaagde plafonds, zo los je ze op!

Heb jij als schrijnwerker al voor situaties gestaan waarin je niet wist wat te doen? In deze blog komen drie veelvoorkomende uitdagingen bij scheidingswanden en verlaagde plafonds aan bod, en vooral: hoe ze op te lossen.

uitdagingen bij schrijnwerk

En wat met jouw uitdagingen bij scheidingswanden en verlaagde plafonds? Zo pak je ze aan.

Bekijk de meest voorkomende uitdagingen én oplossingen bij scheidingswanden en verlaagde plafonds, verzameld in een praktische gids.

Uitdaging 1: "Hoe combineer ik akoestische isolatie met een nieuw verlaagd plafond?"

“Ik ben bezig met renovatiewerken in een appartement, waar ik een nieuw verlaagd plafond onder een bestaande houten vloer moet plaatsen.” 

Om geluidshinder tussen de appartementen te vermijden is het aangewezen om bij deze werken de bestaande vloer akoestisch te isoleren. Maar welke oplossing is in de praktijk de beste? 

 

Zo pak je het aan

De akoestische isolatie zal het beste effect hebben als je het verlaagde plafond los van de houten vloerbalken bevestigt. Bevestig je het verlaagde plafond vast aan de roostering, dan zal absorberend isolatiemateriaal tussen de vloerbalken praktisch geen invloed hebben op de geluidsisolatie van de vloer. Ontkoppel je het verlaagde plafond van het regelwerk – bijvoorbeeld door het te bevestigen op metalen Z-profielen die je aan de vloerbalken vastmaakt – dan zal de geluidsisolatie wel degelijk verbeteren. In dat geval geldt: hoe dikker de isolatie, hoe beter de akoestische prestaties

Bij dit soort renovatiewerken is het ook belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan de brandeisen

 

Meer weten? 

Uitdaging 2: Een volle muur van binnenuit isoleren

“Bij de renovatie van een woning krijg ik de vraag om de gevelmuren thermisch te isoleren voordat er gipsplaten worden geplaatst.” 

Als je de werken niet op de juiste manier uitvoert, kan thermische isolatie van binnenuit leiden tot vochtproblemen. Wat zijn dus de aandachtspunten? 

 

De juiste aanpak

Kijk eerst nauwkeurig het metselwerk na: check dus de vochtigheidsgraad en de vorstbestendigheid. Het mag zeker niet de bedoeling zijn om problemen te verbergen! Uiteraard is ook de keuze van het isolatiemateriaal en de dampremmende laag doorslaggevend. Zorg ten slotte voor een doorlopende luchtdichte barrière en besteed voldoende aandacht aan de verbindingsdetails. De precieze werkwijze vind je in onze DETAILS-databank. 

Meer weten? 

Uitdaging 3: "Hoe beoordeel ik vóór het schilderen de afwerking van gipskartonplaten?"

“Ik heb een wand uit gipskartonplaten gemaakt. Mijn klant bekijkt de muur onder een strijklicht en vindt dat de afwerking niet goed genoeg is. Volgens hem kan de schilder zo niet aan het werk.” 

Gipskartonplaten moet je op een specifieke manier beoordelen. Wat is die en in hoeverre zijn kleine oneffenheden aanvaardbaar

 

De oplossing

Bekijk het werk op een afstand van twee meter, met het blote oog en bij natuurlijk diffuus licht. Strijklicht met een halogeenlamp of tegenlicht zijn niet aanvaardbaar bij de beoordeling van een gipsplaten wand. 

Welke soort en hoeveel oneffenheden acceptabel zijn, hangt af van de afwerkingsgraad (F1, F2 of F3) die je contractueel overeenkwam.  

In functie van het gewenste verftype moeten de afwerkingsgraad van de platen (F1, F2 of F3) én de uitvoeringsgraad van de schilderwerken (I, II of III) goed op elkaar afgestemd worden. Zo geeft onderstaande tabel aan dat voor een matte verf een afwerkingsgraad F2 en een uitvoeringsgraad II aanbevolen zijn. 

Het is nog belangrijk om te weten dat een schilder nooit alle oneffenheden en gebreken zonder meer zal wegwerken. Ook is de term ‘schilderklaar’ onnauwkeurig en geeft die geen enkele informatie over het gewenste uitzicht en de uitvoeringstoleranties van de ondergrond. 

Meer weten?