3D-printing

Print 3D-structuren in ultrahogesterktebeton voor prefab en op de werf!

Terug naar : digitale-technologieen-in-de-bouw

3D-printing is een productieproces dat bestaat uit het toevoegen van materiaal. Deze technologie laat toe om voorwerpen laag per laag te produceren en op die manier zeer complexe vormen te vervaardigen. Dit proces is al enkele jaren populair en bij het grote publiek vooral bekend voor het maken van kleine plastic voorwerpen met behulp van een kantoorprinter. Maar ook in de bouwsector wordt 3D-printing steeds vaker toegepast. Vandaag de dag zijn er heel wat 3D-printmachines bestemd voor de bouwsector. Deze machines vinden geleidelijk hun weg naar de prefabricatiewerkplaatsen en naar de bouwplaatsen.

Op gebouwniveau

3D-printers voor de bouwsector werken volgens hetzelfde principe als kantoorprinters. Ze bestaan ook uit een gemotoriseerd portaal, of soms een industriële robot, die een extrusiekop beweegt. In plaats van plastic legt de machine meestal lagen ultrahogesterktebeton neer, waardoor een zeer snelle binding gegarandeerd is.

Voordelen van 3D-printing

Deze techniek biedt vele voordelen. Ten eerste laat 3D-printing toe om zeer complexe vormen te creëren tegen lagere kosten dan conventionele processen. Een gebogen wand of een wand met uitsparingen voor technische kokers printen is niet duurder dan een klassieke, rechte wand printen. Deze kostenbesparing is vooral te danken aan het feit dat er geen bekisting nodig is. Ten tweede maakt deze techniek het mogelijk om functionaliteiten toe te voegen aan de onderdelen die je print. Het is bijvoorbeeld niet altijd nodig om een akoestisch paneel of een afwerking aan een geprinte wand toe te voegen. Het is immers mogelijk om goede akoestische prestaties of een mooi uitzicht te verkrijgen door de wand tijdens het printen van genoeg textuur te verzien. Tot slot maakt 3D-printing het mogelijk om geoptimaliseerde onderdelen te creëren. Dit zijn elementen die een minimale hoeveelheid materiaal vereisen en tegelijkertijd een andere eigenschap maximaliseren. Het ontwerp van deze onderdelen gebeurt volledig geautomatiseerd door middel van een proces dat topologieoptimalisatie heet. Afhankelijk van de beperkingen en de te bereiken doelstellingen, beslist het optimalisatiealgoritme waar er materiaal toegevoegd of verwijderd moet worden. Dit zorgt voor onderdelen met een zeer interessante organische vormgeving.