Beheer van het overstromingsrisico: oplossingen en goede praktijken

Terug naar : nieuws

De storm Kirk, die onlangs over ons land trok, heeft de waterstanden van vele rivieren (Semois, Vierre en Chiers) doen stijgen tot de alarmdrempel. De hydrometrische diensten waarschuwen dat het waterpeil, zelfs als het niet meer regent, nog kan stijgen door afvloeiend water vanuit de wachtbekkens.


Om deze dreigingen het hoofd te bieden, reikt Buildwise enkele concrete, innovatieve oplossingen aan voor de bescherming van bestaande en toekomstige gebouwen. De focus ligt hierbij op preventie en aanpassing. Bekijk het overzicht hieronder.

  1. De overstromingsbestendigheid van gebouwen verbeteren:
    onze experts raden aan om bestaande gebouwen aan te passen door hun structuur te versterken en waterdichte materialen te gebruiken. Voor nieuwe gebouwen in overstromingsgevoelige gebieden is het aanbevolen om specifieke bouwtechnieken toe te passen, zoals de versteviging van de funderingen en het gebruik van waterbestendige materialen.

  2. Drogen en ventileren:
    de getroffen gebouwen moeten snel gedroogd worden om de ontwikkeling van schimmels en zwammen te voorkomen. Hierbij genieten een natuurlijke ventilatie in combinatie met performante ontvochtigers de voorkeur. Vochtbeheer is cruciaal om de sterkte van de bouwwerken te vrijwaren en de herstellingskosten te beperken.

  3. Waterkerende barrières en voorzieningen plaatsen:
    om de ingangen te beschermen tegen het overstromingswater, kunnen verwijderbare barrières en waterdichte deuren geïnstalleerd worden. Deze oplossingen moeten regelmatig getest en onderhouden worden om hun doeltreffendheid bij een snelle stijging van het waterpeil te garanderen.

  4. Waterbeheerstrategieën toepassen:
    zoals de tijdelijke opslag van water in wachtbekkens of infiltratiezones. Deze aanpak vermindert de druk op de rivieren en voorkomt dat ze overstromen bij hevige regenval.

Lees meer over dit onderwerp in de volgende publicaties: