De afgelopen maanden haalde Buildwise regelmatig de pers. Rode draad doorheen de verschillende artikels en reportages was het belang van technologie voor het verbeteren van de efficiëntie en de productiviteit in de Belgische bouw. Lees hieronder meer.

Automatisering van repetitieve taken
In het artikel ‘AI kan verzekeren dat het juiste materiaal op de werf staat’ in het ICT-vakblad Data News lanceert Buildwise, in samenwerking met Sirris en Embuild Vlaanderen, het AI Construct-project om administratieve lasten in de bouwsector te verminderen. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) wil men repetitieve taken, zoals het opstellen van bestekken, automatiseren.
Momenteel leidt slechts één op de tien bestekken tot een effectief bouwproject, wat resulteert in veel verloren tijd. Door AI in te zetten, kunnen aannemers deze tijd efficiënter benutten. Een slimme assistent zal vragen beantwoorden op basis van bedrijfsdata en in de toekomst ook regelgeving controleren.
Dit initiatief speelt in op de behoefte om administratieve lasten te verminderen en de efficiëntie te verhogen in de bouwsector.
Eerste AI-traineeship in België
In het artikel Buildwise en Ormit Talent lanceren het eerste AI-traineeship in België op de website Bouw & Wonen, hebben Buildwise en Ormit Talent samen het eerste AI-traineeship in België gelanceerd om de bouwsector te ondersteunen bij de integratie van artificiële intelligentie (AI). Dit tweejarige programma richt zich op het verhogen van de productiviteit en het aanpakken van structurele uitdagingen, zoals personeelstekorten en hoge faalkosten.
Deelnemers werken aan drie steeds complexer wordende AI-projecten, met intensieve begeleiding die zowel technische vaardigheden als people skills omvat. Na afronding van het traineeship krijgen zij een vaste positie bij Buildwise.
Dit initiatief speelt in op de noodzaak van digitalisering binnen de bouwsector en streeft naar het efficiënter maken van werkprocessen door middel van AI.
De stijgende persbelangstelling voor deze technologieën toont dat digitalisering steeds meer mogelijkheden schept om het hoofd te bieden aan uitdagingen als arbeidskrapte, productiviteitsverlies, faalkosten, enz.