Bereken gemakkelijker het benodigde verwarmingsvermogen voor elke ruimte

De HeatLoad-applicatie werd bijgewerkt en kan nu ook het benodigde vermogen per ruimte – voor woningen – schatten. Met een plattegrond en een paar isolatiekenmerken bij de hand duurt deze berekening slechts een paar minuten. 


Lees hieronder meer.

Heatload Banner

De HeatLoad-applicatie liet tot nu toe om het vermogen van een warmtegenerator (warmtepomp, ketel) voor een woning te bepalen. Er werd nu ook een nieuwe optie toegevoegd voor de berekening van het benodigde vermogen in elke ruimte en de dimensionering van radiatoren of vloerverwarming.  

Deze methode is een eenvoudige variant geïnspireerd op de gedetailleerde berekening volgens de norm NBN EN 12831- ANB 2020 (en de bijbehorende Excel-berekeningstool), waarbij voor elke ruimte gedetailleerde metingen moeten worden ingevoerd, zowel voor de buiten- als binnenafmetingen. 

Gebruiksbeperkingen

Bij de webapplicatie moet je veel minder informatie invoeren, voor een resultaat dat vrij dicht bij het resultaat van de gedetailleerde berekening ligt en meestal een beetje aan de veilige kant. Het is dus eenvoudiger en sneller om een resultaat te verkrijgen - alle kamers in één woning kunnen in 15 minuten berekend worden.  

Deze vereenvoudiging komt evenwel met enkele gebruiksbeperkingen. De tool is enkel van toepassing op woningen. De gemaakte vereenvoudigingen, die de methode sneller maken dan de berekening volgens de norm, zijn: 

  • De plafondhoogte is ongeveer 2,5 tot 3m. 
  • De verliesoppervlakken naar buiten kunnen worden geschat op basis van het vloeroppervlak en enkele eenvoudige aanvullende gegevens (verdieping, aantal buitenmuren, enz.). 
  • Er bestaan verliezen tussen binnenruimten, maar deze zijn laag en kunnen bij benadering worden berekend zonder de afmetingen van de binnenmuren in te moeten voeren. 
  • Naburige ruimten moeten ofwel als extern, ofwel als verwarmd worden beschouwd. Het is aan de gebruiker om de keuze te maken die de werkelijkheid het dichtst benadert. 
  • Het aandeel van schrijnwerk (beglazing/deuren) is gemiddeld niet groter dan 20% van de oppervlakte van de muren. 
  • De buitenmuren van eenzelfde ruimte hebben over het algemeen min of meer dezelfde thermische prestaties.

Toepassingen

Deze veronderstellingen zijn toepasbaar op de overgrote meerderheid van de woningen. In gevallen die aanzienlijk afwijken van deze veronderstellingen, moet de meer gedetailleerde berekeningsmethode volgens de norm NBN EN 15665 gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn (maar niet beperkt tot): 

  • Woningen met zeer hoge plafonds 
  • Ruimtes met veel beglazing of veranda’s  
  • Ruimten met zeer heterogene muursamenstellingen

Bekijk de updates

Schrijf je in voor de online training op 20 mei