Bouwen met vertrouwen: maak kennis met de technische goedkeuringen (ATG)!

Innovatie is belangrijk in de bouwsector. Maar hoe weet je of een nieuw product of systeem echt geschikt is voor jouw project? Dat is waar BUtgb vzw het verschil maakt. Lees hieronder meer.

Duidelijke en betrouwbare informatie

BUtgb zorgt voor duidelijke en betrouwbare informatie over de geschiktheid van innovatieve bouwproducten voor de Belgische markt met zgn. gebruiksgeschiktheidsverklaringen. Die helpen om risico’s te beperken en dragen bij aan de kwaliteit van gebouwen en het bouwproces. Ze zijn vooral nuttig voor wie met innovatieve of complexe producten werkt. Denk aan nieuwe systemen, technieken of materialen die nog niet onder standaardnormen vallen.

De goedkeuring vergemakkelijkt de aanvaarding van het product door: 

  • bouwheren 
  • architecten en ontwikkelaars 
  • aannemers, installateurs en monteurs 
  • controleorganismen en verzekeraars 

BUtgb werkt niet alleen. De organisatie wordt gesteund door alle belangrijke actoren in de Belgische bouwsector. Bovendien gebeurt het werk volledig onafhankelijk en onpartijdig. 

Welke goedkeuringen zitten in het aanbod?

  • Innovatie ID Innovation (IIDI): 
    De IIDI is de eerste stap voor vernieuwende bouwproducten of systemen. Ze helpt pioniers en early adopters om vertrouwen te geven in een nieuwe oplossing, nog vóór een officiële goedkeuring. Zo krijgt je product een voorsprong op de markt.
  • Technische Goedkeuring (ATG):
    De ATG toont aan dat een innovatief product of systeem veilig en geschikt is voor gebruik in België. Het geeft bouwprofessionals vertrouwen, want het product voldoet aan de wetgeving én de regels van de kunst.
  • Beperkte Technische Goedkeuring:
    Dit is een tijdelijke goedkeuring die kan worden toegekend tijdens het lopende ATG-proces. Ze is geldig voor een beperkt gebruik, korte periode of specifieke werf in België en maakt het mogelijk om sneller te starten met bouwen.
  • Europese Technische Beoordeling (ETA):
    De ETA opent de deur naar de Europese markt. Ze laat toe om een CE-markering aan te brengen op innovatieve producten die nog niet onder een Europese norm vallen. Zo kan het product vrij verhandeld worden binnen de EU. 


Meer weten? Neem contact op met BUtgb of bezoek de website voor meer info.