Publicatie van de richtlijnen Eurocode 7 in België: voorgespannen groutankers

Terug naar : nieuws

Langverwacht door de actoren in de bouwsector, werden de Eurocode 7-richtlijnen voor het ontwerp van voorgespannen groutankers in maart van dit jaar goedgekeurd door de Belgische normalisatiecommissie. 

Deze richtlijnen beschrijven de ontwerprichtlijnen die moeten worden gevolgd voor voorgespannen groutankers die worden gebruikt om geotechnische structuren zoals kerende wanden (beschoeiingen), taluds, enz. te verankeren.  

 

Een anker wordt gedefinieerd als een structureel element waarmee het mogelijk is om een aangelegde belasting op trek, vanaf de ankerkop en via een vrije lengte, over te dragen aan een weerstandbiedend element en tenslotte naar een welbepaalde locatie in de grond. De ankerkracht wordt hierdoor overgedragen naar een locatie in de grond die zich voldoende ver van de te verankeren structuur bevindt zodat er geen additionele krachten op de structuur worden uitgeoefend. 

 

Op elke productieanker moet een korte aanvaardingsproef worden uitgevoerd, waarbij moet worden aangetoond dat elke productieanker voldoet aan de aanvaardingscriteria met betrekking tot het ontwerp: met andere woorden, er wordt gecontroleerd of de draagkracht op trek van het anker voldoende is en of deze daadwerkelijk een vrije lengte heeft. 


De richtlijnen Eurocode 7 omtrent het geotechnische ontwerp van voorgespannen groutankers zijn nu beschikbaar op de website van de
Normen Antenne Geotechniek. 

Naar de Normen-Antenne Geotechniek