Strengere eisen voor de formaldehyde uitstoot van bouwplaten via de nieuwe REACH-beperking

Terug naar : nieuws

Vanaf 06 augustus 2026 geldt een nieuwe beperking voor de uitstoot van formaldehyde door (bouw)materialen op houtbasis met een beoogde toepassing binnenhuis. Voor bouwplaten betekent dit een verstrenging t.o.v. de huidige grenswaarde van de E1 klasse uit NBN EN 13986. 

De nieuwe REACH-beperking voor formaldehyde

Bijlage XVII van REACH (Verordening EG 1907/2006) omvat beperkingen op het vervaardigen, in de handel brengen en gebruiken van bepaalde gevaarlijke stoffen, mengsels en voorwerpen. Vanaf 06 augustus 2026 zal aan deze bijlage een nieuwe beperking worden toegevoegd voor formaldehyde. De nieuwe formaldehyde beperking werd bekend gemaakt via Verordening (EU) 2023/1464 van de Europese Commissie van 14 juli 2023. 


Volgens de tekst en de bijlage mogen voorwerpen niet in de handel worden gebracht  indien de concentratie van formaldehyde die uit de voorwerpen vrijkomt hoger is dan:
 

  • 0,062 mg/m3 voor meubelen en voorwerpen op houtbasis; 

  • 0,080 mg/m3 voor andere voorwerpen dan meubelen en voorwerpen op houtbasis. 

De uitstootlimieten dienen beoordeeld te worden via een testkamermethode onder volgende referentieomstandigheden (temperatuur, relatieve vochtigheid, belastingfactor en luchtverversing) overeenkomstig met de norm NBN EN 7171: 2004 bedoeld voor houtachtige plaatmaterialen. Indien de belastingfactor van 1,0 m2/m3 niet realistisch is voor het beoogd gebruik, mag men gebruik maken van de belastingfactoren zoals gedefinieerd in § 4.2.2 van de norm NBN EN 16516: 20171. 

Toepassing op bouwmaterialen

De nieuwe beperking is van toepassing op bouwmaterialen op houtbasis met een beoogd gebruik binnenhuis zoals plaatmateriaal, vloer- en muurbekleding en isolatiematerialen op basis van houtwol en houtvezels. Materialen die uitsluitend bestemd zijn voor gebruik buitenhuis (dit is buiten de bouwschil en de dampwerende laag) vallen niet onder de toepassing van de beperking. 


Bouwmaterialen waarin formaldehyde of stoffen die formaldehyde vrijgeven uitsluitend van nature aanwezig zijn, bijvoorbeeld materialen uit onbehandeld massief hout, vallen niet onder toepassing van de regelgeving.
 


Ook gerecycleerde bouwmaterialen vallen niet onder het toepassingsgebied van de beperking. Dit omdat het praktisch moeilijk is de beperking van tweedehandsartikelen te handhaven en omdat de EU Commissie ervan uitgaat dat de formaldehyde-emissie mettertijd afneemt als gevolg van de uitgassing van het aanwezige formaldehyde.
 

Vergelijking met huidige normen

Specifiek voor bouwplaten betekent de nieuwe beperking een verstrenging in vergelijking met de maximale grenswaarde voor emissieklasse E1 uit de norm NBN EN 13986 die 0,124 mg/m3 (of 0,1 ppm) bedraagt. 


Voor vloerbekledingsmaterialen zoals parket of laminaatproducten die in België op de markt worden gebracht, geldt via het KB van 08 mei 2014 reeds een maximaal uitstootgehalte van 0,100 mg/m
3. Het uitstootgehalte dient hierbij beoordeeld te worden volgens NBN EN 16516: 2017 waarbij in de testruimte een luchtverversingsgraad wordt aangehouden van 0,5 h-1. Dit houdt in dat de deze producten reeds voldoen aan de eisen uit de nieuwe REACH-beperking (0,080 mg/m3 bij een luchtverversing van 1 h-1).