Tekort aan zand in de bouw: prenormatief onderzoek naar oplossingen met valorisatie van gerecycleerd zand

Terug naar : nieuws

Binnen 80 jaar zouden de zandreserves in ons land uitgeput zijn. België wordt geconfronteerd met een uitputting van de zandgroeven enerzijds en een groeiende interesse in zeezand anderzijds, wat schadelijke gevolgen heeft voor fauna en flora en tot kusterosie leidt.  


De Belgische betonnorm NBN B15-001 staat het gebruik van zand van secundaire oorsprong niet toe. Momenteel is alleen natuurlijk zand toegestaan in bouw- en wegenbeton. 


Lees hieronder meer.

Het Recysand-project

In deze context wil het Recysand-project, gesubsidieerd door de FOD Economie en het NBN, het gebruik van betonbrekerzand voor stortklaar beton evalueren. Het doel is om het bestaande Belgische normenkader uit te breiden met dit type zand. De verwachte resultaten omvatten eisen voor de samenstelling en maximale vervangingspercentages in functie van de omstandigheden waarin het beton zal worden opgeslagen (milieuklassen). 


De normatieve toepassing van gerecycled betonbrekerszand in beton is cruciaal om de circulariteit van beton te vergroten. Dit project zal de bouwsector beïnvloeden door een duurzaam alternatief te bieden voor natuurlijk zand, en draagt zo bij aan de Belgische en Europese prioriteiten op het gebied van circulaire economie en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.  


Buildwise voerde de afgelopen jaren ook andere onderzoeksprojecten uit gericht op de valorisatie van andere soorten zand. Een voorbeeld hiervan is het Europese Pioneers- project.

Onze publicaties over dit onderwerp vindt u terug op de themapagina Milieu-impact en circulaire economie van de Normen-Antenne Beton.