Uitvinding van de maand: bouwelement - april 2024

Terug naar : nieuws

Op regelmatige tijdstippen wil de Octrooicel van Buildwise (OCBC) een recent gepubliceerd octrooi of octrooiaanvraag met relevantie voor de bouwsector onder de aandacht brengen. Octrooien zijn publiek beschikbare documenten en bevatten een schat aan technische informatie. In ruil voor de octrooibescherming moeten uitvinder en/of aanvrager immers een gedetailleerde beschrijving van zijn uitvinding in het octrooi opnemen (principe van wederkerigheid).

‘Uitvinding van de maand’ analyseert de inhoud van een octrooi, maar doet geen uitspraak over de geschiktheid voor gebruik of toelaatbaarheid van de uitvinding. Voor octrooibescherming moet de technische uitvinding nieuw, inventief en industrieel toepasbaar zijn. De selectie komt tot stand door een aantal IPC-klassen (International Patent Classification) waar regelmatig bouwgerelateerde octrooien onder verschijnen maandelijks te screenen op publicaties met een Belgische uitvinder of aanvrager. De selectie gebeurt vervolgens in functie van het onderwerp (sanitair, schrijnwerk, ruwbouw,…) en het type aanvrager (KMO, GO, particuliere uitvinder), waarbij een voldoende variatie wordt nagestreefd.


OCBC publiceert op regelmatige tijdstippen de ‘Uitvinding van de maand’. Deze wordt door de OCBC medewerkers geselecteerd op basis van het praktische nut voor de aannemers. De publicatie heeft tot doel de bouwsector vertrouwd te maken met octrooien en aan te tonen dat octrooien niet steeds complexe producten betreffen. Bovendien kunnen ze als inspiratie dienen voor ondernemingen die willen innoveren. Lezers die andere octrooien willen nomineren mogen OCBC zeker contacteren.

Aanvrager : Gablok SA [BE]

  • Uitvinder : Gabriel Lakatos [BE]
  • IPC-classificaties : E04C 1/40 & E04B 2/02
  • Publicatienummer :
    EP 3 850 168 B1
  • Publicatiedatum :
    24/04/2024
    Toegekend octrooi
  • Prioriteitsdatum : 10/09/2018
    ‘Construction element’

EP 3 850 168 B1 – Construction element

Probleemstelling:

De uitvinding betreft een bouwelement voor het vervaardigen van een muur of wand. Het gaat over een bouwblok met geïntegreerde isolatie dat makkelijk stapelbaar is en een stabiliteit verkrijgt zonder het gebruik van lijm of mortel. Voor de stand der techniek wordt in het octrooi een overzicht gegeven van een aantal bestaande oplossingen met metselwerk of betonsteen. Geen van deze oplossingen is echter droog stapelbaar en de uitlijning van de afzonderlijke elementen vereist meer inspanning dan bij het bouwelement dat hier wordt voorgesteld.

Stand der techniek/prior art
US 3385363A (1973)
DE202007009654U1 (2007)
AT340640B (1974)
US5349798A (1992)

Stand der techniek/prior art

Stand der techniek/prior art

Uitvinding:

Het blok is opgebouwd uit een kader [1] en een vulelement/blok [2] dat dienst doet als isolatie. Beide elementen kunnen los van elkaar verticaal ten opzichte van elkaar verschoven worden, mits het uitvoeren van beperkte manuele kracht. Het octrooi geen expliciete aanduiding van de te gebruiken materialen, maar een typische uitvoering is het kader uit OSB en het isolerend blok uit polystyreen. Het vulelement/isolerend blok moet nauw aansluiting met het kader, zodat het er niet uitvalt onder invloed van de zwaartekracht, maar tegelijk makkelijk kan verschoven worden om goed aan te sluiten met het bouwelement eronder, waar het over geschoven wordt.


Die onderlinge stapeling van de afzonderlijke elementen wordt geïllustreerd in figuur 2, het onderste element bestaat uit een mannelijk deel gevormd door het isolerend blok van het onderste bouwelement en dit wordt bevestigd in het vrouwelijk deel gevormd door het kader van het bouwelement erboven. Op die manier worden de verschillende bouwelementen op elkaar gestapeld, zonder bijkomende mechanische verbinding en met een automatisch correcte uitlijning van de afzonderlijke elementen.

Stand der techniek/prior art

Gezien de nauwe aansluiting tussen kaders en vulelementen worden de isolerende blokken aan de bovenzijde afgeschuind, zodat het plaatsen van het volgende element vergemakkelijkt wordt. Het te gebruiken materiaal wordt niet exact gespecificeerd, maar het gebruik van beton wordt uitgesloten, omdat het kader voor beton breder zou moeten zijn en het element dan zwaarder wordt en minder hanteerbaar.

De stabiliteit van een wand wordt verkregen doordat vulelementen en kaders aan alle kanten goed op elkaar aansluiten, bovendien worden de elementen in halfsteens verband geplaatst zoals geïllustreerd in figuur 6. De vulelementen zijn in deze figuur aangeduid in stippellijn en geven bijkomende stabiliteit aan de wanden door de aansluiting met 2 verschillende kaderelementen. Ten slotte kunnen er aan de buitenzijde van de wand bijkomende verbindingslatten bevestigd worden [4] voor de verbetering van de stabiliteit van het geheel.

OCBC is de octrooicel van Buildwise opgericht in samenwerking met de Dienst Intellectuele Eigendom van de FOD Economie/ SPF Economie/ FPS Economy om de bouwsector bewust te maken van het belang van intellectuele eigendom, octrooibescherming en octrooien als een bron van technische informatie. 

Contact

Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder!