Uitvinding van de maand – juli 2024

Terug naar : nieuws

Op regelmatige tijdstippen wil de Octrooicel van Buildwise (OCBC) een recent gepubliceerd octrooi of octrooiaanvraag met relevantie voor de bouwsector onder de aandacht brengen. Octrooien zijn publiek beschikbare documenten en bevatten een schat aan technische informatie. In ruil voor de octrooibescherming moeten uitvinder en/of aanvrager immers een gedetailleerde beschrijving van zijn uitvinding in het octrooi opnemen (principe van wederkerigheid). 

‘Uitvinding van de maand’ analyseert de inhoud van een octrooi, maar doet geen uitspraak over de geschiktheid voor gebruik of toelaatbaarheid van de uitvinding. Voor octrooibescherming moet de technische uitvinding nieuw, inventief en industrieel toepasbaar zijn. De selectie komt tot stand door een aantal IPC-klassen (International Patent Classification) waar regelmatig bouwgerelateerde octrooien onder verschijnen maandelijks te screenen op publicaties met een Belgische uitvinder of aanvrager. De selectie gebeurt vervolgens in functie van het onderwerp (sanitair, schrijnwerk, ruwbouw,…) en het type aanvrager (KMO, GO, particuliere uitvinder), waarbij een voldoende variatie wordt nagestreefd.

De publicatie heeft tot doel de bouwsector vertrouwd te maken met octrooien en aan te tonen dat octrooien niet steeds complexe producten betreffen. Bovendien kunnen ze als inspiratie dienen voor ondernemingen die willen innoveren. Lezers die andere octrooien willen nomineren mogen OCBC zeker contacteren.

Aanvrager : WOV [BE]

Uitvinders : Wolfgang Verraes [BE]

IPC-classificaties :
E04B2/56, E04B2/70, E04C2/12, E04C2/14, E04C2/40

Publicatienummer :
PL4041962T3
WO2021070073A1

Publicatiedatum :
15/07/2024

Internationale octrooiaanvraag

Prioriteitsdatum : 08/10/2019

‘Wandsysteem’

WO 2021070073A1 – Wall system for composing a flat wall and construction applied thereby

Probleemstelling:

In nieuwsbrief 18 van de Octrooicel kwam deze uitvinding reeds aan bod, toen werd verwezen naar de internationale octrooiaanvraag WO2015000039A1 (piroriteitsdatum 02/07/2013). De producenten van dit modulaire houtschakelbouwsysteem deden op 8/10/2019 (prioriteitsdatum) een nieuwe aanvraag in België, die binnen het prioriteitsjaar werd uitgebreid tot een internationale aanvraag die op 15/04/2021 werd gepubliceerd. Vervolgens heeft men beslist om op basis van die internationale aanvraag ook bescherming aan te vragen in Polen en deze aanvraag werd in juli 2024 gepubliceerd.

Een lange procedure die illustreert dat er wel wat tijd verloopt tussen de eerste aanvraag en de publicatie van het octrooi in een specifiek land. Essentiëler is echter de reden waarom men een bijkomende octrooibescherming heeft aangevraagd. In het artikel uit 2021 was er reeds sprake van een verbetering van de schraagstijfheid, intussen is die technische informatie ook in Octrooien terug te vinden.

Uitvinding: 

Het betreft een houtschakelbouwsysteem dat een oplossing moet bieden voor een belangrijk nadeel van houtmassiefbouw, zijnde krimp en uitzetting in functie van de vochtigheidsgraad, in het bijzonder loodrecht op de vezel.

De oorspronkelijke oplossing bestond uit massief opgebouwde houten balken die voorzien zijn van 150 mm ronde rasterboringen. Ze worden op de werf op lengte gezaagd en vormstabiel verbonden met dwars doorlopende stalen assen. Deze assen waren deels voorzien van schroefdraad en werden met elkaar verbonden per opgebouwde massieve houten balk zoals weergegeven in onderstaande figuur.



De verbinding was verdoken, maar vond wel steeds plaats ter hoogte van het grensvlak van de afzonderlijke houten elementen. Dit bleek niet zo gunstig voor de schraagstijfheid van de houten wanden. Zelfs wanneer de stalen elementen de afzonderlijke houten elementen in positie houden en dus een cumulatie van vervormingen kunnen voorkomen, kunnen er toch openingen ontstaan tussen de afzonderlijke elementen, waardoor de krachtsoverdracht tussen de houten elementen verdwijnt en de wand niet langer als één geheel werkt. Hierdoor moeten bijvoorbeeld ter hoogte van ramen extra maatregelen worden genomen om de doorbuiging op te vangen. Onderstaande aanpassing probeert hieraan te verhelpen.


In de fabriek wordt een schroefhuls aangebracht in het midden van de houten wanden die functioneert als een verankeringselement (8) gecombineerd met de metalen afstandshouders (13) en de schroefdraad die voorzien is aan de buitenzijde van het verankeringselement zorgt dit voor een sterke fixatie van de metalen elementen dan bij de vorige uitvoering. Hierdoor gaat het hout ook niet of minder bewegen ten opzichte van de metalen elementen en wordt de schraagstijfheid verbeterd.

De afstandshouders worden op de werf aangebracht bij montage van de houten elementen en zorgen er mee voor dat de verankeringselementen in die richting op hun plaats blijven. De verankeringselementen bevinden zich op gelijke tussenafstand, zowel verticaal (C) als horizontaal (L), waardoor het geheel een betere schraagstijfheid krijgt.

 

 

Figuur 1 verankeringselemement
Figuur 1: het verankeringselement 8 wordt vooraf ingebracht in het midden van de houten elementen

Figuur 2 : de vaste positie van de verankeringselementen ten opzichte van elkaar verbeteren de stabiliteit van de wand
Figuur 2 : de vaste positie van de verankeringselementen ten opzichte van elkaar verbeteren de stabiliteit van de wand

Figuur 3 : ook de afstandshouders zijn voorzien van schroefdraad over een afstand N” voor de pen.
Figuur 3 : ook de afstandshouders zijn voorzien van schroefdraad over een afstand N” voor de pen. De afstand zorgt ervoor dat dat de pen niet volledig in het gat kan worden ingeschroefd (18) en dat het verankeringselement (8) wordt ingesloten tussen de 2 afstandshouders (13) die op de werf worden aangebracht.

 

OCBC is de octrooicel van Buildwise opgericht in samenwerking met de Dienst Intellectuele Eigendom van de FOD Economie/ SPF Economie/ FPS Economy om de bouwsector bewust te maken van het belang van intellectuele eigendom, octrooibescherming en octrooien als een bron van technische informatie.

Contact

Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder!