Uitvinding van de maand - mei 2024 

Terug naar : nieuws

Op regelmatige tijdstippen wil de Octrooicel van Buildwise een recent gepubliceerd octrooi of octrooiaanvraag met relevantie voor de bouwsector onder de aandacht brengen. Octrooien zijn publiek beschikbare documenten en bevatten een schat aan technische informatie. In ruil voor de octrooibescherming moeten uitvinder en/of aanvrager immers een gedetailleerde beschrijving van zijn uitvinding in het octrooi opnemen (principe van wederkerigheid).

 

‘Uitvinding van de maand’ analyseert de inhoud van een octrooi, maar doet geen uitspraak over de geschiktheid voor gebruik of toelaatbaarheid van de uitvinding. Voor octrooibescherming moet de technische uitvinding nieuw, inventief en industrieel toepasbaar zijn. De selectie komt tot stand door een aantal IPC-klassen (International Patent Classification) waar regelmatig bouwgerelateerde octrooien onder verschijnen maandelijks te screenen op publicaties met een Belgische uitvinder of aanvrager. De selectie gebeurt vervolgens in functie van het onderwerp (sanitair, schrijnwerk, ruwbouw,…) en het type aanvrager (KMO, GO, particuliere uitvinder), waarbij een voldoende variatie wordt nagestreefd.

 

De publicatie heeft tot doel de bouwsector vertrouwd te maken met octrooien en aan te tonen dat octrooien niet steeds complexe producten betreffen. Bovendien kunnen ze als inspiratie dienen voor ondernemingen die willen innoveren. Lezers die andere octrooien willen nomineren mogen OCBC zeker contacteren.

 

Aanvrager: Saint Gobain [FR]

  • Uitvinders : Neander Marcus [DE]; Gillissen Manfred [DE]; Kircili Adem [DE]; Serruys Francis [BE]; Hermens Ulrich [DE]
  • PC-classificaties: B23B 17/10
  • Publicatienummer:PL3651985T3/EP3651985B1
  • Publicatiedatum: 20/05/2024
  • Prioriteitsdatum: 12/07/2017 

Europees eenheidsoctrooi  - ‘Walk-on glazing’

EP 3 651 985 B1 – Walk-on glazing with silicone mat

Probleemstelling

Begaanbare glasoppervlakken worden meer en meer toegepast in gebouwen. Deze laten toe om natuurlijk daglicht dieper in het gebouw binnen te brengen. Dergelijke vloeroppervlakken bestaan uit gelaagd glas waarbij de toplaag een afwerkingslaag vormt die aan specifieke eisen moet voldoen (bvb. slipweerstand) terwijl de lagen eronder de dragende functie vervullen. Dergelijke opbouw bestaat dus over het algemeen uit minstens 3 glaslagen die met elkaar verbonden worden door middel van geschikte polymeer-tussenlagen.

De toplaag wordt in deze opbouw aan specifieke belastingen blootgesteld: vermindering van de slipweerstand doorheen de tijd, breuk ten gevolge van impact, waardoor deze sneller moet vervangen worden dan de onderliggende lagen die de dragende functie moeten vervullen. Het afzonderlijk verwijderen van deze toplaag of slijtlaag is echter niet eenvoudig en vaak is het eenvoudiger om het gelaagde glas in zijn volledigheid te vervangen, dit terwijl de onderliggende lagen nog perfect hun functie vervullen.

Fig 1Fig. 6a

Beschrijving uitvinding:

Het doel van de uitvinding is de realisatie van gelaagd glas opgebouwd uit 3 of meer glaslagen aangevuld met tussenlagen waarbij de toplaag op een economische en milieuvriendelijke wijze kan vervangen worden. Er wordt verwezen naar een voorafgaand octrooi (WO 2016/066423 A1), waar het isoleren van de toplaag ten opzichte van de onderliggende dragende lagen gerealiseerd werd met vacuüm. Deze oplossing werd echter geëvalueerd als moeilijk uitvoerbaar en duur in onderhoud.

De oplossing die hier voorgesteld wordt bestaat ook uit minstens 3 glaslagen, waarvan het dragend gedeelte (5) bestaat uit minstens 2 glasplaten (2) en een polymeer tussenlaag die beide glasplaten met elkaar verbindt (3). De bovenste glaslaag (1) heeft een afwerking met voldoende slipweerstand (6) en wordt gezien als een toplaag of slijtlaag die makkelijk moet kunnen worden vervangen. De laag tussen de toplaag en het dragende gedeelte (4) bestaat uit siliconen of acryl en kent 2 uitvoeringsvormen die in het octrooi beschreven worden.

In de octrooibeschrijving wordt voor de toplaag (1) een veiligheidsglas voorgesteld met een dikte van 6 tot 12 mm. De laag acryl of siliconen (4) kan een dikte hebben van 0,15 mm tot 5 mm, maar een dikte van 1 à 2 mm wordt aanbevolen.

 

2 varianten

In het octrooi worden 2 uitvoeringsvarianten beschreven voor de tussenlaag (4), hetzij met een mat uit siliconen of acryl, hetzij met vloeibare siliconen of acryl. De vertrekbasis is steeds het dragend gedeelte (5) bestaande uit minstens 2 lagen gelaagd glas (2) met polymeer tussenlaag (3) en geplaatst in een kader (8), zoals weergegeven in figuur 6a (variant 1 & 2 – figuur links).

In variant 1, met vloeibare siliconen of acrylhars, worden afstandshouders geplaatst (7,12). De glasplaat die daarbovenop wordt geplaatst (de toplaag)(1) wordt voorzien van een primer aan de binnenzijde en één of meerdere opening (9) voor het aanbrengen van de siliconen of het acrylhars. Aan de rand wordt een afdichting voorzien (7).

In variant 2 worden siliconen- of acrylmatten geplaatst op het dragend gedeelte nadat die laatste behandeld is met een oliefilm. Hierop wordt de toplaag rechtstreeks bevestigd en er zijn dus geen openingen die moeten worden afgedicht zoals in variant 1. Beide varianten worden geplaatst in een kader (8).

Variant 1:

Variant 2:



OCBC is de octrooicel van Buildwise opgericht in samenwerking met de Dienst Intellectuele Eigendom van de FOD Economie/ SPF Economie/ FPS Economy om de bouwsector bewust te maken van het belang van intellectuele eigendom, octrooibescherming en octrooien als een bron van technische informatie.

Contact

Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder!