Op regelmatige tijdstippen wil de Octrooicel van Buildwise #OCBC een recent gepubliceerd octrooi of octrooiaanvraag met relevantie voor de bouwsector onder de aandacht brengen. Octrooien zijn publiek beschikbare documenten en bevatten een schat aan technische informatie. In ruil voor de octrooibescherming moeten uitvinder en/of aanvrager immers een gedetailleerde beschrijving van zijn uitvinding in het octrooi opnemen (principe van wederkerigheid).
‘Uitvinding van de maand’ analyseert de inhoud van een octrooi, maar doet geen uitspraak over de geschiktheid voor gebruik of toelaatbaarheid van de uitvinding. Voor octrooibescherming moet de technische uitvinding nieuw, inventief en industrieel toepasbaar zijn. De selectie komt tot stand door een aantal IPC-klassen (International Patent Classification) waar regelmatig bouwgerelateerde octrooien onder verschijnen maandelijks te screenen op publicaties met een Belgische uitvinder of aanvrager. De selectie gebeurt vervolgens in functie van het onderwerp (sanitair, schrijnwerk, ruwbouw,…) en het type aanvrager (KMO, GO, particuliere uitvinder), waarbij een voldoende variatie wordt nagestreefd.
De publicatie heeft tot doel de bouwsector vertrouwd te maken met octrooien en aan te tonen dat octrooien niet steeds complexe producten betreffen. Bovendien kunnen ze als inspiratie dienen voor ondernemingen die willen innoveren. Lezers die andere octrooien willen nomineren mogen OCBC zeker contacteren.
Aanvrager : Kozo [BE]
Aanvrager : Kozo [BE]
Uitvinders : Ken Spranghers & Michael Lefeber [BE]
IPC-classificaties :
E04B1/19, E04B1/26
Publicatienummer :
EP4273339B1
Publicatiedatum :
23/10/2024
Europees toegekend octrooi
Prioriteitsdatum : 02/05/2022
EP 4273339B1 – Construction node
Probleemstelling:
De huidige uitvinding betreft een systeem voor het uitvoeren van een bouwknoop waarbij verschillende lineaire elementen samenkomen. Het systeem integreert zowel de standaardisatie doordat het systeem op een grid gebaseerd is, als de nodige flexibiliteit voor de vlotte integratie in de structuur van een woning of andere gebouwstructuur. Naast de flexibiliteit qua verbinding wil men ook een verbinding realiseren die kan gedemonteerd worden. Het materiaal van de lineaire elementen is niet gespecifieerd, maar er wordt gesuggereerd dat het over houten elementen gaat.
Hieronder een overzicht van dergelijke knoopsystemen die zijn terug te vinden in de state-of-the-art en waarnaar ook verwezen wordt in het octrooi.
|
US 2015/0093184A1 (2014) |
IT 201800003583A1 (2018) |
|
FR 1554634 (1967) |
|
US 5918998 (1999) |
|
CN 110306667A (2019) |
Uitvinding:
Het doel van de uitvinding is de realisatie van ruimtelijke structuren die modulair zijn opgebouwd, waardoor men een grote variatie aan geometrieën kan realiseren. Deze worden breed toegepast bij de realisatie van tijdelijke structuren zoals stellingen of standenbouw, maar ook bij de realisatie van permanente structuren kan men voordeel halen uit het gebruik van dergelijke modulaire, flexibele en demonteerbare aanpak.
Bovenstaande knooppunten zijn over het algemeen gebaseerd op een orthogonaal, een hexagonaal of octagonaal grid, waarbij het moeilijk is om aansluiting te realiseren indien deze hiervan afwijken. Dit is een nadeel bij de realisatie van bijvoorbeeld woningen, waar het hellende dak, de verticale muur en de horizontale vloer in één punt samen komen. Het doel van onderstaande uitvinding is dus de modulariteit van een op een grid gebaseerde knoop te combineren met de nodige flexibiliteit voor de integratie in bijvoorbeeld een woningstructuur. Tegelijk wordt een demonteerbare knoopverbinding gerealiseerd zodat men op het eind van de levensduur de afzonderlijke delen opnieuw kan recuperen.
De basiseenheid is een balkvormig element weergegeven in figuur 1 (links), enigszins vergelijkbaar met de basiseenheid weergegeven in het eerste voorbeeld uit bovenstaande tabel (US 2015/0093184A1 (2014)). Hierin zijn uitsparingen voorzien voor het vastzetten van de bevestigingselementen. Er zijn 2 soorten bevestigingselementen, elementen die rechtstreeks contact maken met het basiselement (1) en elementen die de verbinding maken onder een hoek van 60° (2), beide zijn weergegeven in figuur 1 (rechts).
Deze basisknoop wordt vervolgens verbonden met de verschillende lineaire elementen die in de knoop samenkomen. Men kan een knoop realiseren waarbij de assen van alle lineaire elementen elkaar snijden in het zelfde punt, een zogenaamde regelmatige knoop, alsook een semi-regelmatige knoop waarbij dit niet het geval is. Door die mogelijkheid wordt het mogelijk om ook iets complexere knopen te realiseren.
OCBC is de octrooicel van Buildwise opgericht in samenwerking met de Dienst Intellectuele Eigendom van de FOD Economie/ SPF Economie/ FPS Economy om de bouwsector bewust te maken van het belang van intellectuele eigendom, octrooibescherming en octrooien als een bron van technische informatie.
Contact
Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder!