Vlaamse code van goede praktijk om geluidsoverlast van warmtepompen te voorkomen

Terug naar : nieuws

Een warmtepomp is een duurzame verwarmingstechnologie, maar de buitenunit kan geluidshinder veroorzaken. Vanuit de sector kwam de vraag om meer duidelijkheid. Daarom heeft het Vlaams Departement Omgeving samen met partners uit de sector, waaronder Buildwise, een leidraad en een code van goede praktijk uitgewerkt. De leidraad geeft uitleg bij de regelgeving, de code van goede praktijk geeft aan hoe je een warmtepomp of airco kan plaatsen om geluidsoverlast te vermijden.

Pompe à chaleur

Vergunningen en regelgeving

De leidraad maakt wegwijs in vergunningen en regelgeving in Vlaanderen. Meestal zijn residentiƫle warmtepompen vrijgesteld van vergunningsplicht en zijn de geluidsvoorwaarden uit VLAREM niet van toepassing. Soms gelden er lokale regels, opgenomen in bijvoorbeeld een politiereglement, een stedenbouwkundige verordening of bouwvergunning.

Als er geen specifieke lokale regels van toepassing zijn, dan hou je best rekening met de geluidsvoorwaarden die in de code van goede praktijk zijn opgenomen. Deze zijn o.a. gebaseerd op de criteria uit de norm NBN S 01-400-1, die gelden als regels van de goede praktijk wanneer een stedenbouwkundige vergunningsvraag wordt ingediend. Meer info hierover vind je in ons artikel over de geluidslimieten voor warmtepompen.

De code van goede praktijk lijst een aantal zaken op waar je best rekening mee houdt wanneer je op je perceel een warmtepomp plaatst. Zo is de plek waar je een warmtepomp of airco plaatst van essentieel belang. In de code worden verschillende cases uitgewerkt die je helpen om de optimale locatie te bepalen.

Download de leidraad en code van goede praktijk