BIM Hero

BIM en digital construction

Deze Normen-Antenne informeert je over de normen en reglementering van BIM en van digitaal bouwen. Er zijn normen op drie niveaus: wereldwijd (ISO-normen), Europees (EN) en nationaal, Belgisch (NBN).

Normen

Bekijk de bouwnormen die gerelateerd zijn aan de Normen-Antenne 'BIM & Digital construction'.

Ga naar normen

Publicaties

Bekijk de publicaties die gerelateerd zijn aan de Normen-Antenne "BIM & digital construction".

Ga naar publicaties

Wat is BIM?

Onder BIM verstaat men doorgaans Building Information Modelling (d.i. het maken van digitale bouwmodellen) of Building Information Model (het bouw­informatiemodel). Het gaat hier om een digitaal model, dat een virtuele weergave van het bouwwerk vormt, waarbij geometrie en informatie aan elkaar gekoppeld worden. Zo is het opgebouwd uit verschillende objecten, zoals een raam, een dak en een muur, met bijbehorende informatie zoals hun technische eigenschappen en relaties met andere objecten.

Naast de twee voornoemde betekenissen wordt de afkorting BIM alsmaar vaker gebruikt in de zin van Building Information Management, met andere woorden het beheren en uitwisselen van deze informatie. Bekijk hier de webinar.

Naar de BIM-pack

In de spotlight

Norm 01 Nl

De 3 niveaus van BIM normalisatie

De normalisatiewerkzaamheden met betrekking tot BIM worden op drie verschillende niveaus uitgevoerd. Internationaal gezien wordt dit gedaan door  SC 13 van TC 59 van ISO (ISO/TC 59/SC 13) en door buildingSMART International. 

Op Europees niveau wordt die uitgevoerd door een CEN-comité (CEN/TC 442) en dit in nauwe samenwerking met SC 13 op ISO-niveau.  

Het nationale normalisatiecomité in België (NBN E442) weerspiegelt de werkzaamheden die op Europees niveau door het CEN en op wereldniveau door de ISO worden verricht.  

3 gebieden

Een betrouwbare uitwisseling van informatie tijdens de volledige levenscyclus van een constructie vereist goede en duidelijke afspraken.  Binnen het BIM-ecosysteem dienen afspraken te worden vastgelegd met betrekking tot semantiek (terminologie), data en processen. 

De afbeelding hiernaast illustreert op vereenvoudigde wijze deze drie gebieden waarop normen van toepassing zijn, met voorbeelden van internationale normen.  

Internationaal niveau

buildingSMART International en ISO  

Het prenormatieve werk met betrekking tot BIM wordt hoofdzakelijk uitgevoerd door buildingSMART International.  

De publicatie van internationale normen wordt verzorgd door de ISO (International Organization for Standardization). Binnen de ISO publiceert het Comité ISO/TC 59/SC 13 - Organization and digitization of information about buildings and civil engineering works, including building information modelling (BIM) de ISO-normen met betrekking tot BIM. Enkele ISO-normen: 

ISO 19650  

Organization and digitization of information about buildings and civil engineering works, including building information modelling (BIM) — Information management using building information modelling  

Van de ISO-normen met betrekking tot BIM is vooral de ISO 19650-normenserie van belang. Hierin wordt beschreven hoe een BIM-uitvoeringsplan, een document dat de methodologie (het proces) van het werken aan een BIM-project beschrijft, gestructureerd moet worden. Momenteel zijn reeds 4 delen beschikbaar: “Concepts and principles”, “Delivery phase of assets”, “Operational phase of the assets” en “Security-minded approach to information management”. 

 

De ISO 19650-normenserie zijn gebaseerd op de Britse normen PAS 1192. 

ISO 29481  

Building information models — Information delivery manual  

In de ISO 29481-normenserie worden methoden voorgesteld voor de uitwisseling van informatie tussen projectdeelnemers (in overeenstemming met de use cases die in het BIM-implementatieplan zijn opgenomen).  

ISO 16739-1  

Industry Foundation Classes (IFC) for data sharing in the construction and facility management industries  

Het IFC-schema (voor het delen van digitale informatie tussen projectdeelnemers en interoperabel met de door hen gebruikte software) is eveneens gestandaardiseerd.  

Deze uitwisseling van informatie via het IFC-model moet worden gekoppeld aan gegevenswoordenboeken waarmee de uitgewisselde gegevens op een unieke en ondubbelzinnige wijze kunnen worden gedefinieerd. Norm 12006-3 beschrijft in het bijzonder hoe gegevenswoordenboeken moeten worden beheerd en opgeslagen.  

Deze norm wordt beheerd door buildingSMART International en overgedragen aan ISO ter normalisatie.  

ISO 12006  

Building construction — Organization of information about construction works  

Het is mogelijk om klassen toe te kennen aan objecten in het IFC-model, om de inhoud verder te structureren. De klassen kunnen worden gekozen uit een classificatiesysteem.  

Norm 12006-2 biedt een kader voor de ontwikkeling van classificatie in de bouwsector.  

Norm 12006-3 beschrijft in het bijzonder hoe gegevenswoordenboeken (data dictionaries) moeten worden beheerd en opgeslagen.  

Europees niveau

CEN/TC 442  

Het CEN (Europees Comité voor Normalisatie) publiceert Europese normen (EN) en heeft een overeenkomst voor technische samenwerking met ISO (EN ISO).  

CEN/TC 442 wil de bouwsector helpen efficiënter en duurzamer te werken door een optimale gegevensuitwisseling en -deling tussen de partners in de waardeketen mogelijk te maken. Het is het brandpunt van de Europese normalisatie met betrekking tot BIM, de centrale plaats voor de coördinatieacties voor BIM-harmonisatie.  

Enkele EN-normen: 

EN 17412 

Building Information Modelling - Level of Information Need  

EN 17412 biedt richtlijnen voor het specifiëren van informatievereisten op geometrisch, alfanumeriek en document niveau. Het kan gebruikt worden voor de algemene uitwisseling van informatie. Deze norm zal vervangen worden door ISO 7817. 

EN 17632 

Building information modelling (BIM) - Semantic modelling and linking (SML) 

Deze norm behandelt interoperabiliteit voor informatie over de levenscyclus van assets. Het maakt gebruik van bestaande technologieën die al ontwikkeld zijn door W3C. Het omvat syntactische aspecten zoals Linked Data en Semantic Web. 

Nationaal niveau

NBN E442 

De Belgische deelname aan Europese en internationale prenormalisatie- en normalisatiewerkzaamheden op het gebied van BIM stelt ons in staat ervoor te zorgen dat de normen die worden voorbereid, in overeenstemming zijn met het Belgische contractuele en wetgevende kader. Het zorgt er ook voor dat ze in overeenstemming zijn met de belangen van de sector in België.  

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je nog een vraag voor de Normen-Antenne 'BIM & digital construction'?
We staan je graag bij om normen beter te begrijpen en toe te passen.

Contacteer ons:

Hélène Dewint

BIM & Digital construction - Nieuws