Beton, mortel en granulaten
Deze Normen-Antenne informeert je over de Europese normalisatie en regelgeving van beton.
Deze Normen-Antenne informeert je over de Europese normalisatie en regelgeving van beton.
Bekijk de bouwnormen die gerelateerd zijn aan de Normen-Antenne 'Beton, mortel en granulaten'.
Ga naar normenBekijk de publicaties die gerelateerd zijn aan de Normen-Antenne 'Beton, mortel en granulaten'.
Ga naar publicatiesHet is zeer belangrijk om de juiste betonspecificaties te vermelden in de lastenboeken en bij de bestelling van het beton om discussies tijdens en na de uitvoering te vermijden. De specificatie van beton moet gebeuren op basis van de Europese norm NBN EN 206 en zijn Belgische aanvulling, de norm NBN B 15-001, maar het is niet altijd eenvoudig om hier wijs uit te worden. De Innovation Paper 42 wil een leidraad zijn om de specificatie van beton te vergemakkelijken.
Net zoals voor alle andere normen, worden ook de proefnormen met betrekking tot beton, mortel en granulaten regelmatig herzien. Er zijn fiches beschikbaar die de belangrijkste elementen van deze proefnormen oplijsten en de wijzigingen ten opzichte van de vorige versies aanduiden.
Om vroegtijdige schade te voorkomen, moet men zowel bij de uitvoering van beton en mortel als bij het ontwerp van constructies verscheidene voorzorgsmaatregelen nemen. Buildwise publiceert regelmatig artikels en Technische Voorlichtingen over deze onderwerpen.
Er worden ook documenten opgesteld in het kader van Europese werkgroepen, zoals de RILEM publicatie ‘Surface delamination of concrete floors and other durability aspects’. Deze publicatie beschrijft de problematiek omtrent de delaminatie van industriële betonvloeren en geeft aanbevelingen om het fenomeen te vermijden. Ook de krimp en slijtage van industriële betonvloeren worden behandeld en weer worden aanbevelingen gegeven voor de betonsamenstelling en het vloerontwerp om schade t.g.v. de krimp te vermijden. Hiernaast zijn er nog andere wetenschappelijke artikels beschikbaar met betrekking tot de duurzaamheid van beton en mortel.
De cementindustrie was vroeger verantwoordelijk voor een erg grote CO2-uitstoot t.g.v. de productie van klinker, een essentieel element van cement. Maar doordat men de hoeveelheid klinker in cement inmiddels wist te verminderen, is de ecologische voetafdruk van beton ook kleiner geworden. Beton wordt bovendien een steeds groener materiaal dankzij het gebruik van kunstmatige en gerecycleerde granulaten. Maar er zijn ook mogelijkheden om de betonkringloop nog beter te sluiten.
Heb je nog een vraag voor de Normen-Antenne 'Beton, mortel en granulaten'?
We staan je graag bij om normen beter te begrijpen en toe te passen.
Contacteer ons: