De appartementsgebouwen in Brussel die in de tweede helft van de 20e eeuw zijn gebouwd en niet of slechts lichtjes zijn gerenoveerd, hebben een slechte thermische isolatie, een slechte luchtdichtheid en geen ventilatiesysteem. In deze context is de renovatie van gebouwen een echte uitdaging voor huisvestingsmaatschappijen zoals de Alliance Bruxelloise Coopérative (ABC).
Het Modul'Air project, waarbij ABC en het BBRI betrokken zijn, bestudeert de haalbaarheid van een oplossing voor gevelrenovatie waarbij gebruik wordt gemaakt van geprefabriceerde modules, via de toepassing van een aanpak van het type "Living lab". Het project betreft de renovatie van een REZ+2-gebouw van 12 wooneenheden. Het technische principe bestaat erin de bestaande schil van buitenaf te verdubbelen door middel van geïndustrialiseerde panelen waarin talrijke technische voorzieningen, waaronder ventilatiesystemen, kunnen worden opgenomen, die ter plaatse worden geïnstalleerd. De oplossing biedt een versnelling van de bouwfase en een vermindering van de overlast voor de bewoners (minder ingrepen aan de binnenzijde, snelheid van uitvoering, ...), terwijl de kwaliteit van de uitvoering wordt verhoogd en een globaal antwoord wordt geboden op diverse bestaande problemen.
In het kader van een "innovatiepartnerschap" stellen verschillende teams van architecten, aannemers en ontwerpbureaus verschillende renovatiestrategieën voor het gekozen gebouw voor. Elke strategie wordt bestudeerd en in perspectief geplaatst wat betreft de voordelen voor de bewoners en de beheerder. Er wordt rekening gehouden met de begrippen architecturale en milieuvriendelijkheid, veiligheid, brandrisico, voordelen voor de bewoners en energieprestaties om de beste strategie te kiezen en het team te kiezen dat met de renovatie wordt belast.
Het project maakt het dus mogelijk de toepasbaarheid van het contracttype "innovatiepartnerschap" en de relevantie van prefabricage van gevels bij renovatie te beoordelen.