Ontwikkeling van structurele elementen op basis van gerecyclede kunststoffen voor tijdelijke noodonderkomens - RECYABRI

Terug naar : onderzoeksprojecten
Onbruikbaar plastic afval valoriseren in bouwonderdelen met behulp van een innovatief fabricageproces voor binnendringing? Het kan!

Bron "Shutterstock"

De problematiek van de groeiende opeenhoping van thermoplastisch afval, waaronder folie, verpakkingen en andere thermohardende materialen zonder recyclingstroom, wordt gecombineerd met de groeiende behoefte aan tijdelijke huisvesting als antwoord op verschillende humanitaire crisissen die al grote aantallen mensen dakloos hebben gemaakt in onze grote steden. De combinatie van deze twee grote uitdagingen vraagt om innovatieve en duurzame oplossingen om efficiƫnt gebruik te maken van plastic afval dat momenteel niet gerecycled kan worden en tegelijkertijd te voldoen aan dringende sociale behoeften.

Het Recyabri-project pakt deze problemen aan door een proces te ontwikkelen voor de productie van bouwonderdelen uit kunststoffen die momenteel worden begraven of verbrand. Het innovatieve intrusieproces dat ontwikkeld is door Sirris, een partner in het project, moet energie-efficiƫnt zijn en weinig voorbereiding of sortering vereisen. De producten, die enkele centimeters dik zijn, moeten robuust zijn tegen variaties in de eigenschappen van de gerecupereerde materialen en moeten versterkingen, bindmiddelen en additieven bevatten om de stabiliteit en duurzaamheid van de structuur te garanderen. Buildwise staat in voor de controle van de prestaties van deze elementen in functie van de toepassingen waarvoor ze bestemd zijn: elementen voor lichtgewicht frames of bekledingen, tijdelijke of bouwplaatsopvang, stedelijk of tuinmeubilair, enz.

Op lange termijn heeft het Recyabri-onderzoek het potentieel om de bouwsector te revolutioneren door het breder adopteren van gerecyclede materialen te bevorderen, en ondersteunt het op die manier de doelstellingen van duurzame ontwikkeling en circulaire economie.

Onze publicaties over dit onderwerp

In samenwerking met

Met de steun van

Hebt u vragen over dit project?

Gerelateerde projecten