Hieronder vind je een stappenplan met richtlijnen over hoe je een aannemer of installateur kan worden.
Ondernemingsloketten:
Een ondernemingsloket kan een handige rol spelen bij de opstart van je bedrijf. Zo helpen ze bij het vereenvoudigen van onderstaande administratieve taken en dienen ze als centraal aanspreekpunt voor ondernemingen. Hoewel ze enkel verplicht zijn voor de inschrijving in de KBO, bieden ze ook ondersteuning bij de btw-activering en de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds.
Heb je hierover concrete vragen? Embuild en Bouwunie, de beroepsorganisaties voor de bouwsector, en partners van Buildwise, zijn tot je dienst om je verder wegwijs te maken bij het opstarten van je bouwbedrijf.

1. Je voldoet aan volgende vereisten:
- Je bent 18 jaar of ouder
- Je bent handelingsbekwaam
- Je bent Belg of burger van de Europese Economische Ruimte (EER)
- Voor bepaalde beroepen is er soms beroepsbekwaamheid en beheer nodig, afhankelijk van het Gewest waar je gevestigd bent.
- Vlaanderen: Geen beheer en geen beroepsbekwaamheid
- Brussel: Enkel beroepsbekwaamheid
- Wallonië: beheer en beroepsbekwaamheid

2. Keuze van ondernemingsvorm
- Eenmanszaak: eenvoudige besluitvorming, weinig administratieve verplichtingen, belast op het inkomen (niet op de winst) via de persoonlijke belastingaangifte. Geen aparte rechtspersoon dus de aannemer is persoonlijk aansprakelijk voor aangegane schulden en engagementen en opvolging of overname zijn moeilijker. Er is geen duidelijke scheiding tussen het privévermogen en het vermogen van de onderneming (zelfstandigen kunnen hun gezinswoning, vaak het belangrijkste vermogensbestanddeel, wel beschermen tegen schuldeisers door een akte van onbeslagbaarheid te regelen).
- Vennootschap: eigen rechtspersoonlijkheid (de aannemer is niet persoonlijk aansprakelijk), beperkte aansprakelijkheid bij bepaalde vennootschapsvormen, vennootschapsbelasting, formelere besluitvorming, duidelijke afspraken tussen aandeelhouders, mogelijkheid voor gestructureerde opvolgingsregelingen maar ook meer complexe boekhoudkundige en administratieve verplichtingen. Hoewel er meer formaliteiten zijn door een oprichtingsakte bij de notaris, biedt de juiste vennootschapsvorm meer bescherming dan een eenmanszaak.
Disclaimer: De vereisten voor de ondernemingsvorm kunnen per gewest verschillen. Voor meer informatie kan je terecht bij Embuild of Bouwunie.

3. Administratieve taken bij het opstarten van je onderneming:
- Openen van een zakelijke bankrekening
- Inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
- Btw-identificatienummer krijgen van de belastingdienst voor btw-doeleinden
- Verplichte aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds naar keuze voor de betaling van sociale bijdragen als zelfstandige (zodat je recht hebt op gezinsbijslag, ziekte- en invaliditeitsverzekering, pensioen, gratis dienstencheques voor vrouwelijke zelfstandigen na de bevalling, en een uitgebreide faillissementsverzekering)
- Aansluiting bij een ziekenfonds en het afsluiten van relevante verzekeringen voor de activiteit
- Verplichte aansluiting bij Buildwise waarna je recht hebt op tal van diensten en ondersteuning die je verder helpen in de bouwsector

4. Aangeraden verzekeringspakketten voor de bouwsector
- Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor jou en je personeel
- Arbeidsongevallenverzekering voor alle werknemers (verplicht!)
- Verzekeringen voor gebouwen, materieel en wagenpark
- Toekomstplanning met aanvullend pensioenkapitaal en overlijdensdekking
- Als je voor een vennootschap hebt gekozen, overweeg dan een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Disclaimer: Deze opsomming omvat niet alle verzekeringspakketten. Voor meer informatie kan je terecht bij Embuild of Bouwunie.
Waarom sluit je als startende bouwondernemer best aan bij een sectorfederatie zoals Bouwunie of Embuild?
Als jonge startende ondernemer in de bouwsector is het essentieel om een sterke basis te leggen voor je bouwbedrijf. Lid worden van een sectorfederatie bied je de ondersteuning, kennis en connecties die je nodig hebt om te slagen. Hier zijn drie belangrijke redenen om je aan te sluiten:
-
Netwerkmogelijkheden en Samenwerking: Toegang tot een breed netwerk van professionals en gelijkgestemde ondernemers voor waardevolle zakelijke relaties en samenwerking.
-
Ondersteuning en Advies: Uitgebreide ondersteuning en advies op maat, van juridisch advies tot bedrijfsadvies en administratieve hulp.
-
Opleiding en Innovatie: Toegang tot exclusieve opleidingen, workshops en evenementen om up-to-date te blijven met de nieuwste trends en innovaties in de bouwsector.
Meer info over de voordelen vind je op www.bouwunie.be en www.embuild.be
Heb je alle stappen doorlopen?
Ontdek hoe Buildwise jou als nieuwe bouwprofessional kan ondersteunen en verken de diensten en kennis waar jij recht op hebt.