Uit de ervaringen van het innovatieve bedrijfsnetwerk Smart Buildings in Use - intussen omgevormd tot de cluster Smart Building - is gebleken dat er bij opdrachtgevers/bouwheren, aannemers, integratoren en andere stakeholders in het bouw- of renovatieproces vaak onduidelijkheid bestaat over wat een smart building nu precies is en dat ze ondersteuning nodig hebben bij het maken van functionele en technische keuzes wanneer er naar een smart building-project toegewerkt wordt.
Deze publicatie streeft ernaar om bij te dragen aan het bieden van een antwoord op deze kwesties. Zo verstrekt ze niet alleen informatie over wat men onder een smart building kan verstaan, maar geeft ze ook inzicht in een aantal business cases van smart building-toepassingen om aan te tonen dat de realisatie van een slimmer gebouw zowel voor de aannemer als voor de klant een aanzienlijke meerwaarde kan opleveren. Naast een aantal algemene overwegingen met betrekking tot de investeringen die aangegaan moeten worden om te komen tot een slimmer gebouw, komen er ook enkele concrete, met cijfers gestaafde voorbeelden aan bod.
Zeker op het vlak van onderhoud en beheer en op het vlak van energiemanagement zijn er voor de aannemer aanzienlijke opportuniteiten.
Er wordt ook nader ingegaan op de eerste high level-stappen die gezet moeten worden om een smart building te kunnen verwezenlijken. Het gaat hier om een achtledig stappenplan, dat zowel toegepast kan worden bij het optrekken van een volledig nieuw gebouw als bij het uitrollen van een slim systeem binnen een bestaand gebouw. Hierbij is er aandacht voor het volledige traject, van het concept en het ontwerp, over de uitvoering en de oplevering tot de exploitatie van het gebouw.
Tot slot geeft de publicatie ook informatie over een aantal aandachtspunten die zeker in overweging genomen moeten worden wanneer men een smart building-project wenst te realiseren.