Isoleren van spouwmuren

Het na-isoleren van de spouwmuur verbetert de energie-efficiëntie, verlaagt verwarmingskosten en verhoogt het wooncomfort. Bovendien vermindert na-isoleren de CO₂-uitstoot van onze gebouwen en helpt het te voldoen aan de isolatiecriteria voor de gebouwschil bij renovatie.

Kan je spouwmuren altijd na-isoleren?

Er zijn een aantal voorwaarden om over te gaan tot het na-isoleren van een spouwmuur. Je controleert onder andere of: 

  • De gevelstenen, het metselwerk en de voegen geen schade door vorst hebben.
  • Het buitenspouwblad geen dampremmende materialen bevat (zoals geglazuurde bakstenen, tegels, mozaïeken of bepaalde verven en pleisters).
  • De gevel niet te veel te maken heeft met slagregen (zoals locaties aan de kust, in open gebieden of bij hoge gebouwen).
  • De gevel geen schade vertoont, zoals scheuren. Als er scheuren zijn, wordt eerst de oorzaak gezocht en de schade gerepareerd.
  • De spouw minstens 5 cm breed is en niet te veel vervuild is (door bijvoorbeeld mortelresten of afgebrokkelde bakstenen. 

In de kijker

Publicaties over na-isolatie

Bouwdetails om meteen mee aan de slag te gaan

Op de Buildwise-website kan je tal van 2D- en 3D-bouwdetails downloaden om je project uit te werken. Ook voor renovatieprojecten vind je er heel wat nuttige bouwdetails.

ATG na-isolatie - dé bijkomende garantie op een kwalitatief eindresultaat

Op de website van de BUtgB kan je alle systemen terugvinden die beschikken over een technische goedkeuring (ATG of ETA).

Technisch comité "Pleister- en gevelwerken"

Het Technisch Comité 'Pleister- en voegwerken' is samengesteld uit specialisten (pleisteraars, gevelwerkers, fabrikanten, experten, kenniscentra, ontwerpers, ...) op het gebied van pleisterwerken, ETICS, voegwerken, metselwerk. Het oriënteert de activiteiten van Buildwise, om zo goed mogelijk in te spelen op de behoeften van alle beroepssectoren.