Ondanks de relatief brede beschikbaarheid van oplossingen om installaties te connecteren en de meerwaarde ervan, wordt het potentieel van geconnecteerde gebouwinstallaties vandaag nog onvoldoende benut.
Dit is te wijten aan diverse technologische en organisatorische drempels.
Dit project wil deze drempels verlagen door
- Het opstellen van een ‘state of the art’ die op een overzichtelijke en inzichtelijke manier de bestaande oplossingen identificeert
- Het uitwerken van een checklist voor het identificeren van noden bij klanten en een technologie-keuzewijzer in functie van de doelstelling. Deze zullen de doelgroep ondersteunen bij het aanbieden van slimme toepassingen aan hun klanten.
- De ontwikkeling van een aantal concrete instrumenten waarmee de installateur aan de slag kan (bv. een sensorkit die de hydraulische inregeling ondersteunt)
- De ontwikkeling van een aantal demonstratie- en evaluatieopstellingen van slimme toepassingen
- Disseminatie-activiteiten
Er wordt gefocust op slimme technologie die de installateur ondersteunt bij het indienststellen en opvolgen (‘commissioning’) en bij het optimaliseren van het energiegebruik van de eindklant (=maximale energie-efficiëntie zonder in te boeten aan gezondheid en comfort).
Het project wil het gebruik van slimme technologie in kleinere installaties voor verwarming en sanitair warm water significant verhogen.
Deze technologie zal een essentiële rol spelen voor de optimale werking, de energie-efficiëntie, de flexibiliteit en dus toekomstbestendigheid van de installaties.
De bedrijven die dergelijke installaties (mee) realiseren, verhogen hun kostenefficiëntie en bieden nieuwe meerwaarde-creërende diensten aan. Ze zijn tevens voorbereid op de toekomst en kunnen zich blijvend verzekeren van hun rol.